Guvernul ar putea adopta o OUG care modifică Legea privind transportul în regim de taxi

Guvernul ar putea discuta, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea unei dispoziţii din Legea privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, potrivit unui comunicat emis de Executiv.

26 apr. 2016, 19:27
Guvernul ar putea adopta o OUG care modifică Legea privind transportul în regim de taxi

Potrivit proiectului de OUG dat publicităţii de Ministerul Transporturilor, cerinţa privind volumul spaţiului destinat pentru transportul bagajelor, aplicabilă taxiurilor care au acces în locurile de aşteptare special amenajate pe aeroporturile din România, prevăzută la alineatul (4) al art. 241 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 28 ianuarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 01 februarie 2017.

Măsura a fost luată în vederea „eliminării blocajelor existente în prezent în activitatea de transport în regim de taxi de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, principala poartă de intrare în ţară pe calea aerului, precum şi a efectelor negative cu impact imediat asupra imaginii externe a României, ca şi pentru evitarea reducerii semnificative a activităţii de transport în regim de taxi de la din cauza neîndeplinirii cerinţei legale privind volumul portbagajului, în condiţiile în care nu există o alternativă rezonabilă de transport public spre/dinspre aeroport în orele de vârf de trafic, fapt ce ar aduce prejudicii atât interesului public, cât şi celui privat”.

Caracterul de urgenţă mai este motivat prin aceea că „nerezolvarea acestor probleme poate conduce la escaladarea nemulţumirii pasagerilor„.

Începând cu data de 1 aprilie 2016, la Aeroportul Henri Coandă au acces doar autoturismele taxi care respectă toate normele legale şi ai căror şoferi au obţinut din partea instituţiilor abilitate ale statului toate autorizaţiile necesare pentru desfăşurarea în legalitate a activităţii în regim de taxi la aeroport.

Astfel, pentru a primi legitimaţie de acces în aeroport autovehiculul taxi trebuie să aibă volumul portbagajului de 500 de litri. De asemenea, se interzice accesul şoferilor de taxi care au cazier judiciar şi este obligatorie obţinerea unor avize ale instituţiilor statului (Poliţia Transporturi Aeriene, Poliţia de Frontieră).

Aproximativ 500 de taximetrişti au îndeplinit deja toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea la Aeroportul Henri Coandă şi pot prelua pasageri fără nicio restricţie, a informat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti la începutul lunii aprilie.

Potrivit comunicatului Executivului, tot miercuri, Guvernul ar putea decide acordarea cetateniei romane handbalistei din Ucraina Dumansca Iulia (Yulyia).

În dezbaterea Guvernului se va mai afla un proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei educaţiei şi formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020 şi un memorandum referitor la aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2016-2019.

Pe ordinea de zi a sedinţei se regăseşte, de asemenea, un Memorandum privind aprobarea calendarului de măsuri necesare îmbunătăţirii condiţiilor de detentie şi a sistemului de probaţiune, elaborat în temeiul Memorandumului aprobat de Guvern la data de 19 ianuarie anul acesta.