Guvernul cere ruperea contractului cu China, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Solicitare oficială a Executivului

Compania Nuclearelectrica a informat marți acționarii și investitorii că a primit o solicitare de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de a iniția procedurile pentru încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Astfel, este concretizată intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni, potrivit informaţiilor obţinute de hotnews.ro.

26 mai 2020, 16:27
Guvernul cere ruperea contractului cu China, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Solicitare oficială a Executivului

Solicitarea conține trei puncte și va fi discutată în ședința AGA din 12 iunie 2016. Cele trei puncte:

– Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN să inițieze procedurile/demersurile/actiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: „Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unitatilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda (MoU), și respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară„.

– Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a iniția demersurile necesare pentru analiza și cristalizarea opțiunilor strategice privind constructia de noi capacități de producție de energie electrica din surse nucleare.

Citeşte şi Ministrul Economiei: „Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă le vom face cu parteneri din UE şi NATO”

În luna ianuarie, premierul Ludovic Orban a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro. că statul român ar putea renunța la parteneriatul cu o firma chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener și finanțare„, a spus premierul.

Tot în ianuarie, Virgil Popescu, ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro, că premierul Ludovic Orban a avut dreptate când a afirmat că îi este clar că „nu o să meargă cu chinezii” parteneriatul legat de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Virgil Popescu mai spunea că i se pare normal ca astfel de investiții strategice să fie făcute cu parteneri NATO.

Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. Potrivit memorandumului, cele doua parti ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).