Guvernul Cîţu, somat să redeschidă restaurantele: „Solicităm în regim de urgenţă”

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită Guvernului Cîţu redeschiderea restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară.

04 ian. 2021, 11:28
Guvernul Cîţu, somat să redeschidă restaurantele: „Solicităm în regim de urgenţă”

Guvernul Cîţu este somat să redeschidă restaurantele. Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Cîţu, ministrului Sănătăţii şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului prin care solicită redeschiderea restaurantelor la interior şi scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie.

Citeşte şi Diana Şoşoacă (AUR) spulberă restaurantele care oferă reduceri persoanelor vaccinate anti-COVID. „E discriminare totală. Se încalcă grav Constituţia”

Guvernul Cîţu, somat de redeschidă imediat restaurantele

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri:

1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară.

2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în document.

Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi.

Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual;

evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor;

respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, potrivit scrisorii transmise de organizaţia patronală a restaurantelor.

De asemenea, HORA cere o întrevedere conducerii Guvernului, pentru a discuta aceste aspecte.

„Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”, potrivit textului scrisorii publicate de HORA.

Organizaţia patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajaţi şi aport consum) şi 0,74% impact financiar indirect (furnizori şi investiţii).