Guvernul conservator din Italia lovește din nou: Cabinetul Giorgia Meloni introduce suprataxa împotriva băncilor

Patrioții și naționaliștii din Italia, ajunși la guvernare, lovesc din nou. Cabinetul Giorgia Meloni a stabilit suprataxarea cu 40% a marilor companii bancare ce realizează „profituri suplimentare", în baza unui prag stabilit de Executiv. 

08 aug. 2023, 15:54
Guvernul conservator din Italia lovește din nou: Cabinetul Giorgia Meloni introduce suprataxa împotriva băncilor

Vicepremierul Matteo Salvini a făcut anunțul cu privire la „profiturile suplimentare” ale instituțiilor bancare.

Taxa a fost inclusă într-un pachet mai amplu de măsuri ce vizează mai multe sectoare. Doar taxa ce vizează băncile ar urma să aducă peste două miliarde de euro la bugetul statului.

Acţiunile băncilor italiene au scăzut imediat după anunţarea taxei pe profiturile suplimentare.

Guvernul italian a stabilit o „retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor” pentru 2023, care ar urma să finanţeze reducerile de taxe şi sprijin pentru creditele ipotecare pentru cei care îşi cumpără prima casă, a avertizat vicepremierul Matteo Salvini.

Taxa surprinzătoare a fost adoptată la ultima şedinţă de Guvern a cabinetului condus de Giorgia Meloni, înainte de vacanţa de vară.

Sectorul bancar, lovit de noile măsuri ale Guvernului Giorgia Meloni

Indicele bursier de referinţă FTSE MIB a scăzut cu 1,3% în timp ce cotaţia acţiunilor UniCredit SpA a scăzut cu 3,6%. Profiturile înregistrate de băncile italiene au crescut foarte mult în prima jumătate a anului, în condiţiile în care dobânzile mai mari au generat venituri mai mari din credite.

În plus, Intesa Sanpaolo SpA şi UniCredit şi-au îmbunătăţit estimările pentru întregul an 2023, pe fondul înăspririi rapide a politicii monetare a BCE.

Una dintre măsurile Cabinetului Meloni se referă la transferul de tehnologie peste hotare.

Potrivit noilor prevederi legislative, Guvernul de la Roma va dobândi puteri suplimentare pentru a controla ce poate fi transferat peste hotare în domeniul inteligenţei artificiale, semiconductorilor, securităţii cibernetice, aerospaţial şi energiei, potrivit presei internaționale.