​Guvernul CONTESTĂ decizia de suspendare a normelor Legii câinilor fără stăpân

Guvernul atacă, luni, la instanţa supremă, decizia de suspendare a executării normelor Legii câinilor fără stăpân, luată de Curtea de Apel Bucureşti.

14 iul. 2014, 08:48
​Guvernul CONTESTĂ decizia de suspendare a normelor Legii câinilor fără stăpân

Curtea de Apel Bucureşti a decis, la sfârşitul lunii iunie, să suspende executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind însă definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a motivat suspendarea normelor de aplicare a Legii câinilor fără stăpân prin faptul că acestea contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor.

Potrivit judecătorilor CAB, în urma adoptării normelor metodologice, contractele încheiate de autorităţile locale cu persoane juridice care nu sunt asociaţii sau fundaţii, contrar prevederilor Legii gestionării câinilor fără stăpân (OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel că autorităţile locale pot pierde bani.

Potrivit legii adoptate în 2013, câini fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Protest în Parcul Izvor prin care se cere oprirea uciderii câinilor maidanezi

Astfel, în urma unei decizii definitive privind suspendarea executării HG nr. 1059/2013, autorităţile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, întrucât aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare în vigoare.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ.

Vier Pfoten aminteşte că Legea nr. 258/2013 „a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini”. Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, putând fi aplicată eutanasierea, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

Primăria Capitalei a oprit EUTANASIEREA MAIDANEZILOR. „Decizia este ABERANTĂ”, spune Sorin Oprescu