Guvernul de la Madrid reia negocierile cu Catalonia după 7 ani

Guvernul spaniol a început miercuri negocieri cu Guvernul regional separatist din Catalonia - pentru prima oară în şapte ani - însă poziţiile lor rămân diametral opuse, în pofida acestui semn de destindere. 

01 aug. 2018, 19:06
Guvernul de la Madrid reia negocierile cu Catalonia după 7 ani

Cele două delegaţii s-au întâlnit la sediul Guvernului regional catalan, la Barcelona, într-o comisie bilaterală care nu s-a mai reunit din 2011. Reactivarea acestei comisii a fost decisă de noul premier socialist Pedro Sanchez şi şeful separatist al Executivului catalan Quim Torra pe 10 iulie, la Madrid.

Pe ordinea de zi a întâlnirii se aflau probleme de finanţare, investiţii în infrastructură, dar delegaţii catalani voiau să vorbească mai ales despre politică. Ei cer să poată organiza un referendum de autodeterminare şi reclamă eliberarea liderilor separatişti catalini aflaţi în detenţie provizorie, înainte să fie judecaţi din cauza rolului pe care l-au jucat în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie.

Guvernul socialist al lui Pedro Sanchez consideră, la fel ca predecesorul său conservator, că Legea fundamentală spaniolă nu permite un referendum de autodeterminare. El refuză, de asemenea, să intervină în funcţionarea justiţiei.

Însă speră să ajungă la un nou acord pe tema relaţiilor între Catalonia şi Guvernul central, care să fie supus unui referendum.

La venirea sa la putere, la începutul lui iunie, în urma adoptării unei moţiuni de cenzură contra predecesorului său Mariano Rajoy, Pedro Sanchez a promis o normalizare a relaţiilor cu separatiştii care au proclamat ”republica Catalonia” pe 27 octombrie. Dar separatiştii, care au votat moţiunea de cenzură şi de care depinde longevitatea Guvernului, îi cer mai mult decât vorbe.