Guvernul amână decizia privind plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor înainte de Paşte

Guvernul a discutat  în şedinţa de joi o Ordonanţă de Urgenţă care vizează mai multe modificări ale Codului fiscal, printre care posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro. Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, urma să fie discutată posibilitatea ca salariile bugetarilor să fie plătite înaintea vacanţei de Paşte, dar discuţia nu a avut loc.

29 mart. 2018, 03:31
Guvernul amână decizia privind plata pensiilor şi a salariilor bugetarilor înainte de Paşte

UPDATE: Întrebat despre plata salariilor şi a pensiilor anticipat, înainte de Paşte, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat: „În şedinţa de Guvern nu a fost o discuţie în acest sens şi astfel de decizii se iau la nivelul Ministerului de Finanţe„.

Proiecte importante pentru români în şedinţa de Guvern de joi. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat, miercuri, că una dintre principalele modificări este impunerea unui plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe impozitul pe profit, cu condiţia să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei. 

O altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal. „O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun o serie de documente în copie ca dovadă şi simplificarea constă în faptul că acele persoane care doresc recuperarea acelor sume s-o facă doar prin simpla depunere a unei cereri în care este CNP-ul, iar noi verificăm baza de date că plata s-a făcut de către acea persoană şi să primească banii fără alte documente”, a mai spus Teodorovici. 

ZILE LIBERE PASTE 2018: Cât stau românii acasă de Paşte şi 1 Mai. Veste bună pentru bugetari, se anunţă DOUĂ MINIVACANŢE

Potrivit acestuia, Ordonanţa de Guvern care va fi discutată în şedinţa de joi include şi alte modificări „care ajută mediul economic şi ajută consumatorii”. 

Ministrul Finanţelor a susţinut că după 1 ianuarie 2019 nu ar mai trebui modificat Codul fiscal, pentru a se asigura stabilitate, iar până atunci eventualele modificări trebuie să fie „doar în beneficiul economiei”. 

„Doar dacă mai apar urgenţe vizavi de Codul fiscal să mai facem astfel de modificări. În caz contrar, efectiv, analizăm întregul Cod fiscal şi Codul de procedură fiscală articol cu articol, va fi în dezbatere publică şi o discuţie foarte clară cu toţi cei avizaţi, iar la final de iunie să postăm public forma finală a celor două acte normative extrem de importante pentru economie. Lăsăm iulie, august, septembrie, pentru o dezbatere publică şi mai largă, iar undeva pe final de an să adoptăm ultima modificare a Codului fiscal, dar, repet, doar măsuri care sunt în beneficiul economiei şi nimic altceva. După 1 ianuarie, să nu ne mai ţinem de Codul fiscal pentru că e nevoie de stabilitate”, a mai spus Eugen Teodorovici. 

Tot în şedinţa de joi a Cabinetului Dăncilă, ar urma să fie discutată posibilitatea ca salariile celor peste un milion de bugetari să fie plătite mai devreme, înaintea vacanţei de Paşte.

”Noi analizăm această propunere la nivelul Guvernului. Dacă va fi cazul să fie luată o astfel de decizie, se va anunţa în şedinţa de Guvern de joi”, a declarat, marţi, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ministrul a subliniat, însă, că măsura va fi luată doar în condiţiile în care statul îi va trata în mod egal atât pe angajaţi, cât şi pe pensionari. Vacanţa de Paşte va fi în perioada 6-9 aprilie.

Potrivit ministrului, o altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal.

De asemenea, o modificare vizează majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi alocată ONG-urilor.

Tot în şedinţa de joi a Executivului, urmează să fie propus spre adoptare Regulamentul sporurilor din sistemul medical, după cum a anunţat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Potrivit acesteia, actul normativ prevede „diverse procente de sporuri pe diverse categorii de personal, pe diverse specialităţi”.

„Din acest moment, acest regulament de la 1 martie va fi aplicabil pentru salarii”, a afirmat ea. 

  • Guvernul va acorda ajutoare de urgenţă familiilor românilor afectaţi de explozia de la uzina chimică din Cehia

Guvernul urmează să aprobe joi un proiect de Hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor cetăţenilor români afectaţi de explozia de la uzina chimică din Kralupy nad Vltavou, Republica Cehă.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 36/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Guvernul va aproba, totodată, un proiect de lege pentru ratificarea Acordului de securitate socială între România şi Republica Orientală a Uruguayului, semnat la Montevideo, la 13 septembrie 2017.

Un alt proiect de lege supus adoptării de către Executiv vizeazălimitarea emisiilor în aer a anumitor poluanţi proveniţi de la instalaţii medii de ardere.

În Guvern se va aproba şi un memorandum având ca temă aprobarea organizării concursului pentru ocuparea a şase funcţii publice vacante, dintre care o funcţie publică de conducere şi cinci funcţii publice de execuţie din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Secretariatul General al Guvernului.

Un alt memorandum supus adoptării în Guvern este cel referitor la aprobarea organizării concursurilor/examenelor pentru ocuparea posturilor vacante din aparatul propriu de lucru al Ministerului Justiţiei.