Guvernul din Mali a demisionat după masacrul dintr-un sat ai etnicilor peul

Premierul Mali Soumeylou Boubèye Maïga i-a prezentat demisia şefului statului Ibrahim Boubacar Keïta, care a acceptat-o, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP.

19 apr. 2019, 10:31

Maiga, aflat în post de 16 luni, a demisionat joi, la câteva ore după examinarea în Adunarea Naţională a unei moţiuni de cenzură a Guvernului, depusă miercuri de către deputaţi din opoziţie, dar şi din cadrul majorităţii. El a prezentat atât demisia sa, cât şi a miniştrilor săi, precizează preşedinţia.

Keita ”a acceptat demisia premierului şi a Guvernului şi i-a mulţumit pentru loialitatea şi simţul înalt al datoriei”, se arată în comunicat. ”Un premier urmează să fie nominalizat în curând, iar un nou Guvern urmează să fie înfiinţat, în urma unor consultări a tuturor forţelor politice ale majorităţii şi opoziţiei”, anunţă preşedinţia. Premierul era vizat de critici, de mai multe săptămâni, iar lideri religioşi musulmani influenţi îi cereau să plece de la putere.

Câteva zeci de mii de persoane au manifestat, la 5 aprilie, la Bamako, împotriva ”proastei gestionări a ţării”, mai ales a violenţelor intracomunitare în centru, potrivit organizatorilor, între care şi influenţi lideri religioşi musulmani.

Citeşte şi Ludovic Orban: „Vom depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă după europarlamentare”

Şeful statului a anunţat marţi seara deschiderea unei ”concertări naţionale” de la 23 la 28 aprilie, cu ”forţele politice şi sociale” cu privire la un proiect în vederea revizuirii Constituţiei ce va fi  supusă unui referendum.

După acest carnagiu, Guvernul a dizolvat asociaţia vânătorilor ”Dan Nan Ambassagou”, căreia i-a reproşat că s-a ”îndepărtat de la obiectivele sale iniţiale” şi i-a înlocuit pe principalii şefi ai Statului Major.

Aceste destituiri la vârful ierarhiei militare a avut loc, de asemenea, în urma unui atac jihadist, la 17 martie, vizând o tabără a armatei la Dioura (centru), în cursul căruia au fost ucişi 26 de militari.

După apariţia, în urmă cu patru ani, în centrul Mali, a grupării jihadiste a predicatorului Amadou Koufa, care recrutează în principal din rândul etniei peul, în mod tradiţional crescători de aninale, confruntări armate s-au multiplicat între membri ai acestei comunităţi şi membri ai etniilor bambara şi dogon, care parctică în principal agricultura şi care au creat ”grupuri de autoapărare”.