Guvernul a adoptat un memorandum privind elaborarea Codului economic al României UPDATE

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un memorandum privind elaborarea Codului economic al României, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

31 mai 2018, 11:40
Guvernul a adoptat un memorandum privind elaborarea Codului economic al României UPDATE

UPDATE „Se demarează, aşadar, un proiect aşteptat pe de o parte de mediul de afaceri, pe de altă parte prevăzut şi în programul de guvernare, pentru a reduce considerabil volumul legislaţiei în acest domeniu şi pentru a face această legislaţie mai clară şi mai coerentă. (…) Va include toate legile ce vizează domeniul economic, într-un pachet legislativ unitar. La elaborarea Codului economic al României vor fi eliminate prevederile din legislaţie care sunt contradictorii şi cele care se suprapun, astfel încât estimează Guvernul că va fi redus la jumătate numărul de articole şi capitole din legile economice”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, mediul de afaceri se plânge de multă vreme că există o legislaţie „mult prea stufoasă” în acest domeniu.

„Va cuprinde Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, Legea evaziunii fiscale (…) şi alte legi cu caracter economic”, a spus Nelu Barbu.

El a precizat că acest document, CODEX, va fi disponibil în variantă electronică, va fi pus la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente şi va putea fi consultat gratuit.

„Înainte de a fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului, (…) Codul economic al României va fi dezbătut cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri, cu cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, cu ONG-urile, cu autorităţi publice locale şi toate autorităţile publice interesate. Elaborarea acestui CODEX care va cuprinde efectiv o culegere de acte normative, după ce ele sunt revizuite într-o primă etapă, oferă avantajul principal că va fi uşor de folosit cu ajutorul tehnologiei IT şi consultat în mod gratuit de orice persoană interesată, pe criterii clare, definite”, a arătat Nelu Barbu.

Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Codul va fi actualizat în permanenţă, va fi disponibil inclusiv pentru dispozitivele mobile şi va include legislaţia la nivel primar, secundar şi terţiar.

Toate legile ce vizează domeniul economic vor fi incluse în Codul Economic al României

Toate legile ce vizează domeniul economic vor fi incluse într-un pachet legislativ unitar, Codul Economic al României, după ce Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un Memorandum în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, remis AGERPRES, într-o primă etapă, Codul Economic va fi un CODEX care va cuprinde o culegere de acte normative, sub forma unui pachet informatic.

„Codex-ul va fi disponibil, gratuit, pe pagina de internet a fiecărui minister, actualizat în permanenţă, optimizat şi pentru dispozitive mobile. Costurile generate de crearea unui astfel de sistem sunt minime şi permite accesul oricărei persoane interesate”, precizează Ministerul Finanţelor.

După finalizare, Codul Economic va putea fi accesat în limba română, dar şi tradus în engleză şi franceză, astfel încât să poată fi consultat atât din ţară, cât şi din străinătate, de cetăţeni români, care lucrează în străinătate şi care au obligaţii de îndeplinit în ţară, sau de persoane interesate să investească în România şi care sunt în căutare de informaţii specifice.

„Codul Economic este o măsură de sprijinire a mediului de afaceri, prin concentrarea într-o anumită zonă a tuturor actelor normative cu efecte asupra activităţii economice. Este o variantă mai modernă şi mai accesibilă pentru ca agenţii economici să fie la curent cu toate modificările legislative în timp real”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Prin Hotărârea Parlamentului nr. 1/ 2018 din 29 ianuarie 2018 pentru acordarea încrederii Guvernului, s-a stabilit ca măsură de simplificare includerea tuturor legilor din domeniul economic într-un pachet legislativ unitar care va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente.

________________

Guvernul discută, joi, în şedinţă, memorandumul pentru elaborarea Codului Economic al României, care va cuprinde toate legile ce vizează domeniul economic, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

„Avem astăzi pe agendă, memorandum pentru elaborarea Codului Economic al României. Un pachet care să includă toate legile ce vizează domeniul economic. Vrem să eliminăm prevederile care se bat cap în cap, dar şi cele care se suprapun. Codul economic al României va cuprinde Codul fiscal, codul de procedură fiscală, legea de înfiinţare a societăţilor comerciale, legea evaziunii fiscale şi alte legi cu caracter economic”, a declarat Viorica Dăncilă, înainte de şedinţa de Guvern.

Premierul a mai anunţat că, înainte de a fi transmis spre dezbatere şi adoptare în Parlament, Guvernul va avea discuţii cu patronatele, cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri, ONG-uri, sindicate şi cu toţi cei interesaţi de codul economic.