Guvernul discută majorarea salariilor pentru angajaţii din armată, poliţie, sănătate şi educaţie

Guvernul Ciucă lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care se vor majora salariile pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, au declarat surse de la Palatul Victoria.

15 dec. 2021, 17:57
Guvernul discută majorarea salariilor pentru angajaţii din armată, poliţie, sănătate şi educaţie

Proiectul discutat propune creşterea salariilor cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021, potrivit surselor citate.

Intenţia este ca majorarea salariilor să fie aplicată unor categorii de personal din sistemul de sănătate, din sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari, potrivit Stiripesurse.

Alte măsuri pregătite de guvernul Ciucă

Nu cresc impozitele și taxele locale;

Indemnizațiile demnitarilor și funcțiile asimilate acestora vor fi înghețate.

Toate pensiile speciale vor fi înghețate. Pensiile pentru primari se prorogă cu un an.

Se îngheață toate sporurile în sistemul bugetar, orele suplimentare vor fi compensate cu zile libere. Nu se vor acorda premii, decât pentru sportivi și elevii și profesorii îndrumători cu rezultate la olimpiade.

Pentru anumite categorii de personal plătit din fonduri publice, se vor crește salariile cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Este vorba de categorii de personal din sistemul de sănătate, sistemul de învățământ (profesori, personal didactic auxiliar), polițiști și militari

TVA de 5% pentru locuințele de până la 120 de mp și cu o valoare maximă de 140 de mii de euro (este vorba doar de achiziția unei prime locuințe).

TVA de 5% pentru energia termică, atât pentru populație, cât și pentru școli și spitale și alte instituții publice.

Se introduc voucherele de vacanță pentru anul 2022.

Se instituie stopajul la sursă pentru contribuțiile pentru angajați – dacă patronii sau șefii de instituții găsiți cu nereguli în urma controalelor nu plătesc aceste contribuții datorate angajaților în termen de 60 de zile atunci riscă deschiderea unui dosar penal.

Se introduc măsuri de combatere a evaziunii fiscale, precum factura electronică.

Se îngheață punctul de amendă la valoarea de 145 de lei.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Accept demisia lui Florin Roman. Voi semna documentul de învestire a lui Virgil Popescu interimar la Ministerul Digitalizării când voi reveni în ţară”