Guvernul e dispus să modifice legislaţia, pentru ca băncile să se implice în aprobarea fondurilor UE

Vicepremierul Liviu Dragnea a transmis comunităţii bancare că Guvernul este dispus să modifice legislaţia, respectând regulile Comisiei Europene, astfel încât băncile să se poată implica în faza iniţială a procesului de autorizare a beneficiarilor de fonduri europene.

24 oct. 2013, 09:20
Guvernul e dispus să modifice legislaţia, pentru ca băncile să se implice în aprobarea fondurilor UE

Băncile au propus autorităţilor, încă din primăvară, prin Asociaţia Română a Băncilor (ARB), să se poată implica în faza iniţială a procesului de autorizare de către autorităţile de management a proiectelor care ar urma să beneficieze de fonduri europene, având calitatea de co-finanţatori, potrivit Mediafax.

„Propunerea noastră este ca legislaţia să permită ca la nivelul autorităţilor de management băncile să poată participa cu specialişti şi atunci când s-a aprobat un proiect co-finanţatorul să fie implicat în acest proces şi când clientul merge la bancă, lucrurile să fie deja cunoscute şi să poată continua foarte repede procesul”, a declarat preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării regionale organizată la Arenele BNR.

El a arătat că există discuţii ale asociaţiei cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, pentru a se găsi o modalitate de implicare a băncilor, dar sunt aspecte de natură tehnică care pun probleme, fără a le menţiona.

Întrucât ARB nu are dreptul de iniţiativă legislativă, trebuie ca ministerul să înainteze propunerea Guvernului.

„Înţeleg dorinţa sistemului bancar de a se implica, dar nu se poate implica numai la bine, trebuie să fim parteneri şi la eventuale costuri sau defecţiuni ale sistemului. Dar eu cred că putem ajunge la o soluţie care să fie agreată de comun acord”, a afirmat Dragnea.

Gheţea a menţionat că nu toate băncile se vor implica în acest proces, fiind opţiunea fiecăreia, întrucât unele sunt interesate în co-finanţarea proiectelor cu fonduri europene, a agriculturii sau administraţiilor locale, însă altele sunt interesate mai mult de creditarea multinaţionalelor.

Dragnea a arătat că Guvernul este dispus să ţină cont de solicitările potenţialilor beneficiari pentru a sprijini creşterea accesului la împrumuturi.

„Suntem dispuşi pentru orice modificare de act normativ, ţinând cont şi de rigorile Comisiei Europene. În schimb, nu stăm după sistemul bancar, măsurile pe care le-am luat şi pe care le vom lua în continuare au un obiectiv foarte clar, să sprijinim orice potenţial beneficiar, instituţie publică sau companie privată pentru a avea acces la fonduri europene. Orice dorinţă de a se implica (băncile – n.r.) în acest proces, în aceste mecanisme, avem deschidere totală ca împreună cu dumnealor şi cu zona potenţialilor beneficiari să gândim orice modificare de act normativ”, a mai spus Dragnea.