Guvernul elveţian are un plan de limitare a imigraţiei

Guvernul elvețian și-a prezentat vineri planul pentru a limita imigrația în masă începând cu data de 9 februarie 2017, conform rezultatului unui referendum care a schimbat în urmă cu doi ani relațiile Elveției cu Uniunea Europeană, principalul său partener.

04 mart. 2016, 18:17
Guvernul elveţian are un plan de limitare a imigraţiei

Concret, guvernul propune stabilirea în fiecare an a unui număr maxim de cetățeni UE care pot veni să trăiască și să lucreze în Elveția. Este vorba, în acest caz, despre o clauză de salvgardare unilaterală, care poate fi aplicată doar de Elveția.

Dacă acest număr este depășit, guvernul va stabili cote obligatorii, care se vor referi și la frontiere.

‘UE nu dorește această soluție de clauză unilaterală, însă ea trebuie să înțeleagă că suntem obligați’ să respectăm dorința poporului elvețian și să o punem în aplicare, a declarat ministrul elvețian de interne Simonetta Sommaruga, responsabilă cu acest dosar, în cadrul unei conferințe de presă la Berna, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ruta Balcanilor se va închide când Austria va atinge cota de migranţi propusă

De fapt, UE a considerat rezultatului referendumului un afront inacceptabil din partea Elveției, care a încălcat, în opinia sa, acordurile de liberă circulație intrate în vigoare la începutul anului 2000 și care au permis zecilor de mii de europeni să se stabilească în Elveția fără constrângere.

Apoi, în februarie 2015, Elveția a început să renegocieze cu UE, însă până în prezent nu s-a obținut niciun rezultat tangibil, după ’10 runde de negocieri’, potrivit ministrului elvețian. Dacă totul decurge conform calendarului stabilit, cotele ar putea intra în vigoare în 2019, a precizat Sommaruga.

Proiectul prezentat vineri de guvernul elvețian urmează să fie supus votului în Parlament.