Guvernul explică ce se întâmplă cu românii vaccinaţi cu Astra Zeneca

România a suspendat preventiv vaccinarea cu serul AstraZeneca, după ce oameni din mai multe state s-au confruntat cu efecte secundare grave, dar deja peste 220.000 de români au fost vaccinaţi cu acest ser, iar guvernul a explicat vineri ce trebuie să facă aceştia.

13 mart. 2021, 09:18
Guvernul explică ce se întâmplă cu românii vaccinaţi cu Astra Zeneca

Guvernul

a explicat vineri ce se întâmplă cu persoanele care au făcut prima doză a vaccinului AstraZeneca, după ce mai multe țări înclusiv România au suspendat temporar vaccinarea cu acest ser din cauza unor reacții grave raportate în alte state.

Ce se întamplă cu persoanele care au primit prima doză AstraZeneca?

„S-ar putea vaccina cu AstraZeneca, alt lot. Sau dacă sunt probleme cu tot AstraZeneca – revaccinare sau testare imunitate.

Persoanele care au primit prima doza din vaccinul AstraZeneca vor continua cu rapelul. Din informatiile de pana acum nu exista motive de natura stiintifica sau reglementare care sa puna la indoiala utilizarea vaccinului in continuare.

Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.

De mentionat este ca cele 9 state au suspendat administrarea altui lot de vaccin, ABV 5300, lot pe care Romania nu l-a primit, iar pozitia EMA ( organismul de reglemenatare european) este ca investigheaza in continuare reactiile adverse ( cum face in mod normal ) si nu considera ca sunt momentan motive de ingrijorare, numarul de evnimentehttps://vaccinare-covid.gov.ro/precizari-privind-vaccinarea-cu-vaccinul-de-la-astrazeneca-az/ tromobembolice nefiind mai mare fata de procentul obisnuit din poluatie”

Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?

„Nu exista pana în prezent date care sa arate ca se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doza. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AZ, veți fi vaccinat și la a doua doza cu AZ. Dacă nu va veți vaccina cu a doua doza de vaccin AZ este posibil ca durata pt care veți fi protejat împotriva COVID-19 sa se reducă. In studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pt a doua doza.

Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare. De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiata schema de vaccinare cu 2 tipuri de vaccin, prin urmare nu exista dovezi referitoare la protectie sau siguranta in acest sens”

Guvernul răspunde întrebărilor legate de vaccinul problematic Astra Zeneca

Cate persoane au fost deja vaccinate in Romania cu loturile problematice? Au fost raportate reactii adverse grave?

„Aproximativ. 77000

Cu privire la lotul ABV 5300 menționăm că România nu au fost distibuite doze din acest lot. În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze.

Majoritatea reacțiilor adverse raportate până în prezent la vaccinul Covid-19 AstraZeneca se încadrează în profilul de siguranță cunoscut al acestui vaccin. Acestea sunt de tipul reactii locale (edem, eritem), febra, frisoane, dureri musculare, cefalee, stare generala de rau, durere locala, dureri articulare, greata, varsaturi, senzatie de greata, ameteli, oboseala, somnolenta.

Până la data 11 martie 2021 pentru vaccinul AstraZeneca au fost raportate un număr total de 2518 rapoarte de reacții adverse, dintre care 861 sunt raportate pentru lotul ABV2856.”

Când s-a primit prima informare de la EMA?

„Prima informare a fost în 10 martie 2021, după decizia Austriei de a suspenda utilizarea lotului ABV 5300 a vaccinul Covid-19 AstraZeneca. În data de 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

De mentionat este ca aceste decizii sunt in vederea utilizarii lotului ABV 5300, din care Romania nu a primit vaccin.”

Este mai periculos AstraZeneca pentru varstnici?

„Nu, profilul de siguranta din studiile clinicce este similar pentru varstinici si persoane tinere. Marea britanie a prioritizat vaccinarea persoanelor in varsta (inclusiv cu acest vaccin). Dupa milioane de doze administrate pana acum nu au fost raportate reactii

Reacțiile adverse raportate în studiile clinic au fost în general mai ușoare și mai puțin frecvente la persoanele adulte cu vârsta ≥65 ani.

În conformitate cu Rezumatul Caracteristic al Produsului, în rândul participanților cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani au fost raportate 8 cazuri de COVID19 în grupul cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca (≥ 15 zile după a doua doză), comparativ cu 9 cazuri în grupul de control; în rândul participanților cu vârsta peste 65 de ani cărora li s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca și în grupul de control au fost raportate 2 și, respectiv, 6 cazuri de COVID-19 (≥ 15 zile după a doua doză).”

Ce stocuri din loturile problematice exista acum in Romania? Ce se intampla cu ele?

„In Romania mai sunt in jur de 4000 de doze din lotul ABV 2856. Acesta este primul lot care a fost receptionat de Romania si a fost de 81.600 de doze.

Din lotul ABV 5300 Romania nu a primit doze.

În cursul serii de 11.03.2021, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.”

Citeşte şi: EXCLUSIV Emilian Imbri: „De Paşti, o să facem ce am făcut şi anul trecut”. În 2020, era stare de urgenţă