Guvernul Franţei nu a decis încă dacă va interzice manifestaţiile Vestelor Galbene

Guvernul francez nu a decis până în acest moment să interzică manifestaţiile "vestelor galbene" prevăzute pentru sâmbătă, dar face apel la protestatari să fie "rezonabili" după atacul de la Strasbourg şi "să nu manifesteze", a afirmat joi purtătorul de cuvânt guvernamental Benjamin Griveaux, citat de AFP.

13 dec. 2018, 12:07
Guvernul Franţei nu a decis încă dacă va interzice manifestaţiile Vestelor Galbene

Potrivit responsabilului francez, „ar fi uşor” de interzis pur şi simplu aceste manifestaţii, dar acest lucru nu i-ar împiedica „pe cei care vor să distrugă şi să jefuiască să iasă în stradă”.

Manifestanţii şi-au exprimat furia şi guvernul i-a ascultat şi le-a răspuns, iar acum cerem „în mod responsabil să fie rezonabili sâmbătă şi să nu meargă să manifesteze”, a explicat Griveaux pe postul Cnews. El a insistat că „forţele de ordine şi securitate au avut de lucru enorm în ultimele săptămâni” şi că „având în vedere atentatul de la Strasbourg ar fi preferabil ca sâmbătă toată lumea să se poată consacra îndeletnicilor specifice dinaintea sărbătorilor în familie de sfârşit de an”.

Miercuri, ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, a apreciat că mişcarea de protest „ar trebui să înceteze”, având în vedere „evenimentul dramatic” de la Strasbourg şi „răspunsurile date de preşedintele republicii” revendicărilor „vestelor galbene”, potrivit Agerpres.

Citeşte şi A şasea Vestă Galbenă ucisă de la începutul protestelor. Un tânăr de 22 de ani, lovit de camion în timpul unei manifestaţii la Avignon

Purtătorul de cuvânt guvernamental francez a precizat ulterior că „nu guvernul trebuie să se pronunţe dacă o mişcare să înceteze sau nu”, adăugând că executivul şi-a manifestat disponibilitatea de a deschide un dialog”, dar preşedintele Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez), Richard Ferrand (LREM), a afirmat joi la rândul său că mişcarea „vestelor galbene” trebuie să înceteze, având în vedere „răspunsul masiv” dat de executiv revendicărilor acestora.

Pe de altă parte, mişcarea de protest – care nu are lideri sau o ideologie anume – trebuie să facă faţă şi propagării în special pe reţelele sociale a unor teorii ale conspiraţiei care insinuează că atacul de la Strasbourg a fost aranjat de guvern pentru a eclipsa mobilizarea.