Guvernul German continuă să participe la misiunea NATO din Kosovo

Guvernul german a decis miercuri continuarea participării la misiunea NATO din Kosovo, KFOR, dar cu o reducere a efectivelor maxime de trupe germane de la 800 cât este în prezent la 400, relatează dpa.

22 mai 2019, 15:20
Guvernul German continuă să participe la misiunea NATO din Kosovo

Acest plafon este suficient ca Bundeswehr (forţele armate germane) să reacţioneze rapid la orice deteriorare neaşteptată a situaţiei de securitate în zonă, la 20 de ani după desfăşurarea iniţială în Kosovo, a explicat cabinetul de la Berlin.

Pentru a deveni efectivă, decizia miniştrilor mai trebuie aprobată şi de parlamentul german. În prezent, în Kosovo sunt desfăşuraţi circa 70 de militari germani.

De la declararea independenţei fostei provincii sârbe, în 2008, KFOR se ocupă în principal de supravegherea creării de structuri de securitate profesioniste, multietnice şi cu control democratic.

„Continuarea participării la KFOR este în interesul securităţii Germaniei”, se subliniază în comunicatul cabinetului, care menţionează că „situaţia din Republica Kosovo continuă să fie în general paşnică şi stabilă”.

Comunicatul notează totuşi că lipsa relaţiilor normale între Pristina şi Belgrad menţine potenţialul de conflict, în special în nord, unde populaţia este predominant sârbă.