Guvernul începe procedura de selecţie a unui nou Consiliu de Administraţie la RA-APPS

Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a intrat în procedura de selectare şi numire a unui nou Consiliu de Administraţie. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că secretarul general al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează regia, a semnat un ordin în acest sens şi l-a transmis spre informare actualului Consiliului de Administraţie al regiei. Finalizarea acestui proces va reveni, însă, viitorului Guvern.

30 nov. 2016, 09:31
Guvernul începe procedura de selecţie a unui nou Consiliu de Administraţie la RA-APPS

Din luna septembrie, secretar general al Guvernului este Florin Tacu, de profesie judecător.

Secretarul general al Guvernului a semnat, conform informaţiilor obţinute de Profit.ro, un ordin prin care este lansată selecţia unor noi membri ai Consiliului de Administraţie al R.A.-A.P.P.S., conform prevederilor OU 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

“Procesul de selecţie va fi lansat la începutul lunii decembrie, în baza ordinului semnat de secretarul general al Guvernului. Conform procedurii legale, acest proces va trebui finalizat în termen de 150 de zile de la iniţiere, deci la câteva luni de la instalarea noului Guvern rezultat din alegerile parlamentare”, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale din Guvern.

Procedura presupune ca RA-APPS să angajeze o firmă independentă specializată în resurse umane care să propună membrii unui nou Consiliu de Administraţie, inclusiv din rândul persoanelor care lucrează în sectorul privat. Aceasta deoarece Ordonanţa de Urgenţă 109/2011, în baza căreia a fost semnat ordinul, stabileşte că o regie autonomă este administrată de un consiliu format din persoane cu experienţă în administrarea sau managementul unor regii autonome sau societăţi, inclusiv societăţi din sectorul privat.

Ordonanţa privind guvernanţa corporativă prevede că, în cazul regiilor autonome cu un număr de peste 500 de angajaţi, selecţia este efectuată în mod obligatoriu de un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane.

În cazul selecţiei realizate pentru RA-APPS, administratorii vor fi numiţi de Secretariatul General al Guvernului, dar la propunerea expertului independent, prin selectarea candidaţilor dintr-o listă scurtă.

Cu aproape 2.000 de angajaţi şi active imobiliare importante, printre care Hotelul Triumf sau Clubul Floreasca, sute de apartamente şi vile în zone rezidenţiale din Capitală, RA-APPS era, conform listei companiilor de stat cu pierderi prezentate recent de Profit.ro, pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acţionariat de stat, cu o pierde de 50,3 milioane lei. Potrivit datelor prezentate de Profit.ro, 2015 a fost şi cel mai slab an ca vânzări pentru RA-APPS în privinţa vânzărilor de imobile aflate în administrarea sa, Regia ratând în fiecare an ţinta propusă de vânzări.

Rapoarte recente ale Corpului de control al Guvernului au arătat că Sucursala de Transport „Bucureştii Noi” din Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care se ocupă cu întreţinerea maşinilor demnitarilor, a cheltuit, în 2012-2015, cu titlu de „protocol”, peste 86.500 de lei (circa 20.000 de euro) pentru parfumuri, creme, produse cosmetice şi de machiaj, guvernanţii neavând acum idee la cine au ajuns aceste produse.

Ultimul director al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost numit în funcţie în aprilie 2007 şi, după guvernarea Tăriceanu, a supravieţuit multor altor cabinete guvernamentale, de diverse coloraturi politice. Surdu este însă suspendat din funcţie, fiind trimis în judecată pentru că, în 2013, i-ar fi cerut preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări în judeţul Buzău pentru o firmă proprie, condusă prin intermediar.

La începutul acestei luni, Georgian Surdu a fost condamnat de către Tribunalul Bucureşti la trei ani cu executare în acest dosar. Decizia nu este însă definitivă.