Guvernul irlandez aşteaptă aprobarea unui document prin care Irlanda s-ar putea reunifica şi rămâne astfel în UE

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a atras atenţia vineri că guvernul Marii Britanii trebuie să rezolve mai întâi aspectele-cheie legate de "populaţie, bani şi Irlanda", înainte de negocierile privind viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană după Brexit, relatează site-ul The Independent.

28 apr. 2017, 13:07
Guvernul irlandez aşteaptă aprobarea unui document prin care Irlanda s-ar putea reunifica şi rămâne astfel în UE

Tusk a precizat că britanicii trebuie să-şi onoreze obligaţiile financiare faţă de Blocul comunitar, inclusiv o „factură de divorţ” în valoare de aproximativ 60 de miliarde euro, înainte de discuţiile privind acordurile comerciale.

„Negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale pot începe doar după obţinerea unui progres suficient privind aspecte-cheie. Cu alte cuvinte, înainte de a discuta viitorul nostru, trebuie să punem la punct trecutul. Nu este vorba despre o tactică, dar – având în vedere intervalul de timp limitat în care trebuie să încheiem discuţiile – este singura abordare posibilă”, a declarat preşedintele Consiliului European, potrivit Mediafax.

Liderii celor 27 de state rămase în Uniunea Europeană se vor întâlni sâmbătă pentru a pune la punct strategia de negociere pentru Brexit. Într-un discurs la Bruxelles, Donald Tusk s-a referit la chestiuni privind libera circulaţie şi drepturile de şedere ale cetăţenilor din UE, precum şi la discuţiile privind frontiera dintre Irlanda de Nord şi Uniunea Europeană.

Guvernul irlandez urmăreşte aprobarea unui document special în cadrul summitului extraordinar al UE de sâmbătă privind Brexit, potrivit căruia dacă Irlanda se va reunifica, atunci Irlanda de Nord ar reintra automat în UE.

Republica Irlanda ar urma să le transmită celor 26 de parteneri europeni că Acordul de la Belfast din 10 aprilie 1998 (cunoscut ca Acordul din Vinerea Mare) conţine un mecanism specific pentru o Irlandă unită, iar noua entitate ar deveni în mod legal un membru al Uniunii Europene, potrivit Mediafax.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a insistat, de asemenea, asupra problemelor de rezidenţă, subliniind că problema frontierei irlandeze trebuie să fie tratată cu prioritate.

Anterior, premierul britanic Theresa May ceruse ca discuţiile privind un viitor acord comercial cu UE să aibă loc în acelaşi timp cu negocierile privind Brexit, însă planurile acesteia au fost respinse de către liderii europeni.