Guvernul, lovitură grea pentru Dorinel Umbrărescu, dar și alți constructori. Se anunţă blocaje mari din septembrie

Cel mai puternic constructor român, Dorinel Umbrărescu, dar și alți constructori, au fost invitați la Guvern pentru a discuta despre eliminarea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor.

12 iul. 2023, 17:48
Guvernul, lovitură grea pentru Dorinel Umbrărescu, dar și alți constructori. Se anunţă blocaje mari din septembrie
Dorinel Umbrărescu și alți patroni din sectorul construcțiilor au fost invitați pentru negocieri la Guvern

Dorinel Umbrărescu și alți patroni din domeniu au fost invitați, miercuri, la Guvern pentru negocieri cu privire la eliminarea facilităților fiscale în acest sector, măsură care ar putea fi aplicată din septembrie, după cum a anunțat Constantin Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, într-o conferință de presă.

Guvernul nu va renunța la eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor, deși patronatele din domeniu au arătat că această măsură va afecta șantierele, iar la final, PIB-ul României va pierde prin restrângerea investițiilor.Miercuri după-amiază, Executivul a invitat constructorii la noi discuții privind renunțarea de scutirea de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) de 10 % și le-a comunicat că decizia va intra în vigoare la 1 septembrie. Pe de altă parte, o variantă care se ia în calcul este majorarea salariului brut în construcții de la 4000 la 4500 lei/brut din 2024, pentru ca muncitorii să nu plece în vest unde salariile sunt mai mari.

În domeniul construcțiilor există peste 600.000 de angajați. iar renunțarea la scutirea de plata CASS (asigurări de sănătate) care reprezintă 10% va duce la restrângerea șantierelor, plecarea constructorilor calificați în străinătate și la mai multe șantiere de muncă nefiscalizată, după cum spune Erbașu.

Citește și: Dorinel Umbrărescu a dat ordin. Metoda spectaculoasă prin care va construi tunelele mult promise de guvern (VIDEO)

 

Constantin Erbașu: Avem 5 oameni în baracă şi doi pe şantier

„Avem probleme cu partea financiară, cu materialele de construcții, cu forța de muncă, birocrația, stăm cu 5 oameni în baracă și doi oameni pe șantier, consumăm mai mult cu birocrația… Și peste asta mai vine și problema aceasta (nr. eliminarea facilităților fiscle). Doi sau trei implicați în autostrăzi, inclusiv domnul Umbrărescu, vor veni după amiază la Guvern și vor prezenta acest aspect.

Nu e vorba doar despre autostrăzi, e vorba și despre spitale, mediu, clădiri… Întâlnirea de astăzi este la inițiativa Guvernului și este a treia pe care o avem. Sper să ia și în considerare toate aceste argumente pe care noi le-am prezentat nu într-un mod subiectiv, ci cu cifre și în marea majoritate a cazurilor cifrele noastre chiar au confirmat”, a declarat Constantin Erbașu.

Firmele lui Dorinel Umbrărescu au peste 5.000 de angajați, o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei în 2022 și un profit de 300 de milioane de lei.

Citește și: Firmele lui Umbrărescu au avut cea mai mare creştere a numărului de angajaţi dintre companiile private din România în 2022

Scutirea de la plata CASS a fost introdusă prin Ordonanța 114/2018, act normativ care prevede și un salariu de minimum 3.000 de lei brut. Reducerea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor ar urma să se aplice, potrivit PNRR, din 2025, iar până în 2028 ar putea fi complet eliminate.

„Însă cel mai grav efect va fi acela că şantierele se vor restrânge ca dimensiune, progresul lor se va diminua dramatic, iar PIB-ul care poate fi creat de domeniul construcţiilor, de investiţiile din construcţii va fi diminuat sau menţinut la un nivel mult mai scăzut decât ar fi putut el fi. Noi acum suntem undeva la 8% din PIB, dar am fi putut fi, având în vedere bugetele din PNRR şi din fonduri europene şi din alte resurse, ajunge la peste 10%  şi aşa e normal pentru o ţară în dezvoltare precum România, 10 – 12%.

Însă vom fi obligaţi să rămânem jos, un PIB care se va face cu oamenii noştri în afară, în Germania, în Franţa, Anglia. Un lucrător contribuie la PIB-ul României cu 70.000 Euro/an, cei mai buni. Vom avea cu 7 miliarde de euro în minus la PIB pe care i-am fi putut face în construcţii. Gândiţi-vă şi aici impozite, TVA şi impozitele acestea care există pe salarii, care vor lipsi, iar o altă problemă majoră va fi proliferarea muncii la negru. Ştim bine că, în general, colectarea este greoaie. Firmele de construcţii s-au luptat cu companiile de samsari, cum le zicem noi, care fură forţă de muncă şi o plătesc la negru.

Şi oamenii sunt tentaţi să se ducă pentru un ban în plus.. Ni s-a spus că mai mult ca sigur, până în 2025, aşa cum este în PNRR, nu se vor mai face modificări pe acest subiect. Din păcate, după numai un an de zile se pune problema înjumătăţirii sau chiar desfiinţării acestor facilităţi, un efect ulterior fiind inevitabil un efect negativ, inevitabil şi imprevizibil”, a adăugat Constantin Erbașu.