Guvernul majorează cheltuielile cu salariile. Vezi ce instituţii sunt în top

Deși salariile bugetarilor au fost înghețate, iar premierul a calificat bugetul pe 2012 ca unul „prudent” din punctul de vedere al cheltuielilor, instituţiile statului primesc mai mulţi bani pentru cheltuielile cu personal. În top se află MApN, Ministerul Justiţiei şi SRI.

02 dec. 2011, 12:12
Guvernul majorează cheltuielile cu salariile. Vezi ce instituţii sunt în top

Potrivit proiectului de buget pe 2012, adoptat de Guvern, suplimentarea cea mai spectaculoasă a cheltuielilor cu personalul se va face la Ministerul Apărării, unde vor fi alocate 52 de milioane de lei în plus pentru plata drepturilor bănești ale salariaților, în comparație cu execuția bugetară previzionată pe anul 2011.

Apoi urmează Ministerul de Justiție, cu 44 de milioane în plus, SRI, cu 24,5 milioane și Ministerul Public, cu 16 milioane de lei.

De suplimentări generoase mai beneficiază Ministerul Mediului – 12 milioane, Ministerul Afacerilor Externe  – aproape 8 milioane și STS – 6 milioane de lei.

Din punct de vedere al creșterii procentuale a cheltuielilor de personal în comparație cu anul în curs, ierarhia arată cu totul altfel.

Astfel, pe primul loc apare recent înființatul Minister al Afacerilor Europene al cărui buget va crește în 2012 cu 29,29% în comparație cu bugetul pe care l-au avut Departamentul Afacerilor Europene și Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, instituțiile din care a fost constituit MAEur.

Bugetul Curții de Conturi va crește în anul 2012, aproape întreaga sumă fiind pentru cheltuielile de personal, în creștere cu 20%. Suplimentarea a fost decisă pentru angajări la Autoritatea de Audit, al cărei personal este socotit insuficient pentru verificarea modului în care sunt cheltuite fondurile externe nerambursabile.

Cheltuielile cu personalul ale Curții Constituționale cresc, la rândul lor, cu 13,5%.

La categoria „ghinioniști”, se află salariații Ministerului Economiei care va dispune de un buget pentru personal în scădere cu 24,1%, de circa 65.000.000 lei.

Scăderi similare s-au operat la Ministerul Comunicațiilor – cu 18,2%, Ministerul Transporturilor – cu 15% și Ministerul Muncii – cu 14,5%.

Din punct de vedere al sumei, Ministerul Muncii conduce în topul tăierilor la cheltuielile cu personal fiind vorba 29,9 milioane de lei tăiați de la capitolul cheltuieli de personal, în comparație cu execuția bugetară previzionată pe 2011.

Proiectul de buget pe anul 2012 urmează să intre în dezbaterea Parlamentului.