Guvernul nigerian încearcă să negocieze cu gruparea jihadistă Boko Haram o eliberare a fetelor din Chibok ţinute ostatice de islamişti

Guvernul nigerian afirmă că "este în contact" cu gruparea jihadistă Boko Haram pe tema înregistrării video difuzate duminică, în care se presupune că apar eleve din Chibok, răpite în nord-estul Nigeriei în aprilie 2014.

14 aug. 2016, 15:55
Guvernul nigerian încearcă să negocieze cu gruparea jihadistă Boko Haram o eliberare a fetelor din Chibok ţinute ostatice de islamişti

„Dat fiind că nu este pentru prima oară când suntem contactați într-un astfel de mod, vrem să fim siguri că cei cu care suntem în contact sunt într-adevăr cine pretind că sunt”, a declarat ministrul informațiilor nigerian, Lai Mohammed, citat într-un comunicat guvernamental.

Gruparea jihadistă nigeriană Boko Haram a difuzat duminică o înregistrare video în care prezintă câteva zeci de eleve răpite în 2014 din Chibok (sat în nord-estul Nigeriei) și anunță că unele dintre ele au murit în bombardamentele armatei nigeriene.

În imagini, un purtător de cuvânt al teroriștilor, cu chipul acoperit cu o cagulă și cu o pușcă de asalt în mâini, le cere părinților tinerelor cunoscute drept „fetele din Chibok” să solicite guvernului nigerian punerea în libertate a militanților Boko Haram în schimbul eliberării fiicelor lor.

Potrivit Reuters, autenticitatea înregistrării video nu a putut fi verificată din surse independente, cu toate că grupul SITE, cu sediul în SUA, care monitorizează activitatea teroriștilor în mediul online, a confirmat că înregistrarea este reală. Nu este clar nici dacă cele circa 50 de fete care apar în înregistrare sunt aceleași tinere care au fost răpite din Chibok.