Guvernul nu reuşeşte să termine bugetul, astfel încât să se încadreze în deficit: „Trebuie să tăiem de undeva”

Liderii coaliției au avut luni o nouă discuție pentru realizarea bugetului pe anul 2021. Legea bugetului ar fi trebuit finalizată până la sfârșitul lunii ianuarie, astfel încât bugetul să fie adoptat pe 4 februarie.

25 ian. 2021, 16:51
Guvernul nu reuşeşte să termine bugetul, astfel încât să se încadreze în deficit: „Trebuie să tăiem de undeva”

Guvernul caută încă soluţii pentru finalizarea propunerii de buget, astfel că data de 4 februarie va fi, „cel mai probabil”, depășită, pentru că încă se caută metode pentru ca bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%.

„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 – 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au declarat sursele citate de Digi24.

Premierul Florin Cîțu a spus luni că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea.

„Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.

Guvernul nu a decis încă cu ce procent vor creşte pensiile

Un subiect sensibil în alcătuirea bugetului este majorarea pensiilor. După ce Guvernul a majorat pensiile cu 14% anul trecut, în loc de 40%, surse guvernamentale susțin că în acest an pensiile ar putea fi majorate doar cu rata inflației, adică cel mult 3%.

În coaliție s-a cerut însă o majorare mai mare, care să fie aplicată din luna septembrie, mai susțin sursele participante la discuțiile de luni. Această majorare ar putea fi cuprinsă între 3% și 8%.

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.

Sindicaliştii din diferite sectoare de activitate şi pensionarii civili şi militari au protestat duminică în faţa Guvernului, în Piaţa Victoriei, dar şi în faţa sediilor mai multor ambasade şi instituţii din administraţia publică centrală.

Protestatarii au cerut anularea OUG-urilor şi a proiectelor de OUG asumate de noul Guvern de la instalare şi până în prezent, în special în domeniile fiscal bugetar şi juridic, aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile şi indemnizaţiile, cu anularea prevederilor neconstituţionale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc şi OUG nr. 226/30.12.2020.

De asemenea, participanţii la protest doresc stabilirea salariului minim brut pe economie de 2.400 lei începând cu 1 ianuarie 2021 şi a creşterii punctului de pensie cu 40%, dar şi alinierea veniturilor şi pensiilor cu inflaţia reală şi nu doar cu rata inflaţiei.

Citeşte şi: Premieră istorică pe piaţa de energie din UE. Producţia de electricitate din surse regenerabile a depăşit-o pe cea din combustibili fosili, în 2020