Vicepremierul Turcan: Legea bugetului de stat ar putea intra în vigoare pe 6 ianuarie

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni că legea bugetului de stat ar putea să intre în vigoare pe 6 ianuarie, în cazul în care nu va fi contestată la Curtea Constituţională. Guvernul Orban s-a reunit în ultima şedinţă din acest an. Principalul punct pe ordinea de zi fiind aprobarea hotărârilor privind organizarea şi funcţionarea ministerelor.

30 dec. 2019, 06:56
Vicepremierul Turcan: Legea bugetului de stat ar putea intra în vigoare pe 6 ianuarie

Raluca Turcan a menţionat la începutul şedinţei de guvern că cele trei legi pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea, printre care şi legea bugetului de stat, au finalizat parcursul parlamentar, iar începând de luni, cei care doresc îşi pot exercita dreptul de contestare la Curtea Constituţională timp de două zile. În cazul în care acestea nu vor fi atacate la CCR, pot ajunge la promulgare pe 6 ianuarie.

Guvernul hotărăște astăzi cum va arăta noua schemă de personal din ministere și direcțiile subordonate. Asta după ce s-au făcut analize în toate ministerele pentru a se vedea exact unde poate fi scăzut numărul de angajați. În ședință anterioara de guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor ca astăzi să aibă avizele pentru toate hotărârile de Guvern de organizare și funcționare ale ministerelor, pentru a intra în Anul Nou cu noile organigrame. Măsura este una din lungul șir de tăieri susținute de guvern pentru 2020, pe lângă interzicerea cumulului pensie salariu la stat și înghețarea nivelului indemnizației de hrană și de merit la valoarea din 2019.

Premierul Ludovic Orban a anunţat încă de la precedenta şedinţă de Guvern, de săptămâna trecută, că hotărârile referitoare la organizarea ministerelor se vor afla pe ordinea de zi a şedinţei din 30 decembrie, reluând aceste afirmaţii duminică.

„O să şi lămuresc pentru că m-au întrebat din mass-media de ce mai facem şedinţă pe 30. Vă spun de acuma, pe 30 toate hotărârile de Guvern de organizare şi funcţionare a ministerelor vreau să aibă toate avizele să le adoptăm”, a declarat Orban vineri, la începutul şedinţei Executivului.

El a mai spus că acesta este principalul obiectiv al şedinţei din 30 decembrie.

„Trebuie să intrăm în anul nou cu noile organigrame ale ministerelor”, a argumentat şeful Guvernului.