Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023. Lista produselor şi serviciilor care se scumpesc

Liderii coaliției PSD - PNL lucreazăîn aceste zile la noi scenarii legate de taxele plătite de români. Măsurile ar trebui să intre în vigoare începând cu luna septembrie a acestui an.

12 iul. 2023, 11:23
Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023. Lista produselor şi serviciilor care se scumpesc
Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023. Lista produselor şi serviciilor care se scumpesc

Guvernul pregăteşte noi taxe pentru români de la 1 septembrie 2023. Printre măsurile care s-au luat în calcul se numără inclusiv scumpirea produselor de hrană pentru animalele de companie, care nu vor mai beneficia de facilități fiscale. De asemenea, Ministrul Finanțelor vrea ca prețul tutunului și al alcoolului să crească începând cu această dată. Tot de la 1 septembrie 2023 este luată în calcul creșterea taxei pe valoarea adăugată la 19% și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.

Citeşte şi: Scad preţurile la produse de bază, cresc taxele pe vicii. Se scumpesc ţigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr

Surse din coaliție susțin că PSD vrea și taxarea suplimentară a luxului. Acest lucru înseamnă o taxă de 1% pe clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro, și în care să fie cuprinse și piscinele, dar pregătește și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile, în timp ce valoarea luată în discuție este de 15% pentru sumele scoase din țară. De noile taxe nu scapă nici industria divertismentului, acolo unde Ministerul de Finanțe analizează inclusiv creșterea TVA pentru plimbările de agrement.

Guvernul vrea să adoptesăptămâna viitoare o OUG cu modificările fiscale astfel încât măsurile să poată fi implementate treptat, începând cu luna septembrie.

Citeşte şi: Raportul “Statelor paternaliste”: România are cele mai mari taxe pe tutun din Europa, raportat la puterea de cumpărare

De asemenea, anul 2024 ar putea să vină cu un impozit mai mare pe dividende. Astfel, din septembrie, angajații din agricultură și construcții ar putea fi obligați să plătească contribuția de sănătate de 10%, iar economiștii sunt de părere că aceștia ar putea să fie plătiți cu 300-400 de lei mai puțin.