Guvernul promite acces la dosarele medicale ale victimelor de la Colectiv

Guvernul le-a promis marți reprezentanților Asociației Colectiv GTG 3010 sprijin pentru desecretizarea dosarelor victimelor de la Colectiv, după ce anumite unități medicale au refuzat să le elibereze părinților date cu privire la cauzele decesului pe motiv că pacientul nu ar fi semnat înainte de deces acordul pentru acest lucru.

13 apr. 2016, 07:43
Guvernul promite acces la dosarele medicale ale victimelor de la Colectiv

Vă puteți imagina durerea unei mame care nu poate afla ce s-a întâmplat cu copilul ei în ultimele clipe din viața lui? Este o legislație ambiguă, ca să nu spun de-a dreptul absurdă. Consilierul de stat la Cancelaria prim-ministrului pare să fi înțeles situația și a promis soluționarea ei„, a comentat Eugen Iancu, membru fondator al Asociației Colectiv GTG 3010.

Declarația vine în contextul în care, la Palatul Victoria, a avut loc o întâlnire între Asociația Colectiv GTG 3010 și reprezentanți ai Guvernului. Membrii Asociației au prezentat obiectivele lor și au solicitat sprijin pentru concretizare acestora.

Citeşte şi Patronii Colectiv, chemaţi la Parchetul General pentru extinderea urmăririi penale

Primordial pentru noi este ajutorarea răniților. Am adus în atenția consilierului de stat, Raul Pătrașcu, problemele cu care se confruntă aceștia și am cerut, în primul rând, ca fondurile oferite de Guvern să fie date la timp. Răniții au nevoie de eliminarea birocrației, de ajutor medical și social, unii chiar de ajutor de însoțitor. Sunt persoane care au muncit, au plătit impozite la stat, dar acum nu mai au, efectiv, cum s-o facă. Au nevoie de pensionare temporară sau de concediu. E important ca viața lor să se apropie cât mai mult de normal, nu să le-o complicăm. Oamenii ăștia au suferit destul„, a completat Eugen Iancu.

Tot cu această ocazie, Asociația Colectiv GTG 3010 a propus un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății pentru constituirea unui „Dispecerat Unic” de relații cu victimele Colectiv, dar și realizarea unui program național pentru arși. De asemenea, Asociația a încurajat autoritățile române să preia inițiativa pentru crearea în țară a unui centru regional pentru tratarea marilor arși, astfel încât tragedia de la Colectiv să nu se mai repete.

Citeşte şi SCRISOAREA unui medic belgian care a tratat victime de la Colectiv: Am admirat calitatea îngrijirilor la Bucureşti

Asociația Colectiv GTG 3010 este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, cu personalitate juridică, cu scop public, înființată în temeiul OG nr. 26/2000, cu modificările și completările ulterioare.

Principalele obiective ale Asociației Colectiv GTG 3010 sunt:

  • Monitorizarea anchetelor în desfășurare în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, precum și inițierea unor noi anchete în instituțiile statului, care să identifice persoanele responsabile din toate nivelurile ierarhice care nu și-au exercitat atribuțiile postului și controlul în aplicarea legislației, fapt ce a condus la această groaznică tragedie.
  • Ajutorarea victimelor din accidente și incendii, din punct de vedere juridic și medical, ajutorarea victimelor abuzurilor statului.
  • Ajutorarea persoanelor afectate de incendiul din Clubul Colectiv, pentru ameliorarea stării lor de sănătate până la însănătoșirea completă, integrarea socială și recâștigarea demnității personale.
  • Sprijinirea structurilor fizice necesare industriilor creative, în special muzica rock, arta fotografică și video, în memoria victimelor incendiului din Colectiv.
  • Implicarea în acțiuni care să prevină producerea de accidente similare.

Citeşte şi COLECTIV. Dosarele medicale ale 13 tineri morţi după INCENDIU. Cauza: SEPTICEMIE