Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional s-au reluat, pe tema deficitului bugetar

Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) continuă şi duminică, iar autorităţile române îşi menţin poziţia privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentanţilor MFP.

07 dec. 2014, 13:32
Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional s-au reluat, pe tema deficitului bugetar

Reluarea negocierilor se petrece după ce ieri întreaga zi au avut loc discuţii dure între cele două părţi. Executivul Ponta nu vrea să cedeze în faţa cerinţelor reprezentanţilor Fondului privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2015.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta a reafirmat că Guvernul nu va accepta un deficit bugetar mai mic de 1,4 % în negocierile cu delegaţia FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială.

Premierul Victor Pontaa susţinut că „FMI se descarcă pe elevul din ultima bancă’. ‘Ei întotdeauna dacă ne găsesc pe noi mai mici, ştiţi cum se face la elevul din ultima bancă, pe ăla se descarcă multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4 şi aşa şi 1,4 cum a fost semnat de domnul Băsescu în 2011, după părerea mea a fost o mare greşeală. Dar a fost, e semnat, nu avem cum să-l schimbăm. (…) Dar ceea ce este cel mai important este că a fost o discuţie foarte importantă în campania electorală, în special pe social media – vom schimba cota unica, vom aduce taxe. Vreau să spun foarte clar, în buget, chiar şi cu 1,4, nu se măreşte absolut nicio taxă şi niciun impozit. Şi, de asemenea, a doua discuţie, au fost pomeni electorale, în sensul că am indexat pensiile şi alocaţiile pentru copii. Toate sunt cuprinse în buget”, a spus premierul.
 
În schimb, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015.