Guvernul României închide Sputnik și alte site-uri acuzate de propagandă pro-Rusia

România închide mai multor site-uri acuzate de propagandă rusească. Printre site-urile închise se află şi Sputnik.

28 feb. 2022, 10:08
Guvernul României închide Sputnik și alte site-uri acuzate de propagandă pro-Rusia

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat închiderea mai multor site-uri acuzate de propagandă rusească pe teritoriul României.

”S-au luat o serie de măsuri pe care autoritățile române le-au luat pentru a bloca anumite surse identificate ca răspândind informații false”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Lista site-uri fake news si fraude cu activitate in contextul crizei Ucraina – Rusia pentru care au fost demarate procedurile de blocare
• https://bitinitiators.com/blog.html – INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT
• https://profitsmall.com/?domain=https://bitinitiators.com/blog – INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT
• https://yourincome.site/LP/lp_RO_RO_connera_XfZdkl_Av0VP/?domain=newsmoney.work&uclick=q5fnx99
z&uclickhash=q5fnx99z-q5fnx99z-qn-0-ydi4-cig5-usx90-f5491e – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://ru.md.sputniknews.com/ – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://md.sputniknews.com/ – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://ro.md.sputniknews.com/ – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://citestesitu.com – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://rtnews.ro – ACTIV LA ACEST MOMENT
• https://cloudx.ro – INDISPONIBIL LA ACEST MOMENT

Decizia Guvernului vine după ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat duminică faptul că instituţiile media de stat ruseşti Russia Today (RT) şi Sputnik vor fi interzise în Uniunea Europeană (UE) cu scopul de a le împiedica să-şi difuzeze „minciunile” despre războiul dus de Moscova în Ucraina.

„Vom interzice în UE maşina mediatică a Kremlinului. Media de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu-şi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea Uniunii noastre. Noi dezvoltăm deci instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică şi nocivă în Europa”, a indicat şefa executivului comunitar.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Trebuie să existe un blocaj total pe teritoriul României a oricăror firme ruseşti

În acelaşi timp, UE va închide întregul său spaţiu aerian tuturor avioanelor ruseşti, inclusiv „avioanelor private ale oligarhilor”, ca represalii la invadarea Ucrainei de către Moscova, a adăugat ea.

„Propunem Celor 27 de state membre să interzică toate avioanele aparţinând ruşilor, înregistrate în Rusia sau controlate de interese ruseşti.Ele nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE”, a indicat şefa executivului european, în timp ce ţările europene şi-au înmulţit anunţurile pentru a interzice spaţiul lor aerian companiilor ruseşti.

 

Primele ajutoare din România au fost trimise în Ucraina. S-au trimis carburanţi şi alimente

Un prim transport de carburanţi şi alimente către Ucraina a fost efectuat de autorităţile române, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Potrivit raportului prezentat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, începând de ieri, în baza deciziei premierului, a fost deja efectuat un transport de carburanţi şi alimente către Ucraina. Este vorba de zeci de vagoane care au fost încărcate şi puse în mişcare. Aceste lucruri sunt coordonate şi cu autorităţile ucrainene. Totodată, în afară de carburant, sunt mobilizate cantităţi importante de alimente şi apă, toate acestea urmând să ajungă la Siret”, a declarat Cărbunaru, la Palatul Victoria, după şedinţa Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

Potrivit acestuia, la acest transport, se adaugă cele trei camioane încărcate cu paturi, saltele, lenjerii, saci de dormit, care au ajuns, deja, în tabăra în tabăra de refugiaţi organizată de ISU la Suceava. Alte patru camioane urmează să ajungă la Botoşani, într-o altă tabără de refugiaţi.

În perioada 24 februarie-28 februarie, ora 6.00, prin toate punctele de trecere a frontierei au intrat în țară 70.803 cetățeni ucraineni și au ieșit 37.490 de cetățeni ucraineni, a anunțat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Sunt așadar în acest moment în România peste 33.000 de cetățeni ucraineni”, a spus Dan Cărbunaru.

În ultimele 24 de ore au intrat în țară 16.248 de persoane din Ucraina, din care 10.566 sunt cetățeni ucraineni, iar din Republica Moldova au intrat în România 21.000 de persoane, din care 10.758 sunt ucraineni.

Duminică, 225 de cetățeni ucraineni au făcut solicitări de azil în România, numărul total al celor care au cerut protecția autorităților române ajungând astfel la 373.

Victor Ciutacu a izbucnit după blocarea site-urilor pro-ruse: Cîțu și Cioloș, copiii teribili ai Securității s-au gândit să impună preventiv cenzură

„Cîțu și Cioloș, copiii teribili ai Securității, s-au gândit că ar fi bine ca, pe vreme de conflict militar la alții, să bage ei preventiv cenzură la noi. Neconformilor ar urma să li se suprime dreptul la existență brusc și fără somație. Dincolo de Constituția care-i încurcă olecuță, dar care la o adică poate fi surprimată, se nasc câteva întrebări:

– Unde trebuie să trimită restul presei textul sau desfășurătoarele la aprobat înaintea publicării/difuzării?

– Se reînființează Secția de Presă?

– O finanțează prin PNRR?

– Cine numește, pe algoritm, șeful cenzurii, PNL sau PSD?

– Societatea civilă nu are nici un cuvânt de spus în alegerea judecătorului media?

– Stegulețul ucrainean la profil de când devine obligatoriu?

– Influencerițele de pomezi, rochițe și săndăluțe se supun acelorași reguli?

– La câte postări cu #mydubai e obligatorie una cu #SlavaUkraini?

– Cine face dosarele penale ale deviaționiștilor, DNA sau Parchetul European?

– Execuția defectorilor se face sumar sau în urma unui proces cu inculpatul în cușcă?”, a scris Ciutacu pe Facebook.