Guvernul României a naturalizat trei sportivi, un rus şi doi ucraineni, pentru JO 2016

Guvernul a aprobat miercuri trei proiecte de hotărâre prin care li se acordă cetăţenia română unor sportivi din Rusia şi Ucraina ce ar putea reprezenta România în lotul naţional de lupte, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din acest an.

20 apr. 2016, 06:32
Guvernul României a naturalizat trei sportivi, un rus şi doi ucraineni, pentru JO 2016

Sportivii care au primit cetăţenia română sunt rusul Albert Saritov şi ucranienele Katerina Jidacevska şi Katerina Sassa.

Schimbarea legislaţiei cu privire la acordarea cetăţeniei române a declanşat un amplu proces de atragere a sportivilor străini în loturile naţionale.

Legislaţia română prevedea condiţii dificile şi termene lungi pentru acordarea cetăţeniei, iar reprezentanţii sportului autohton au cerut cu insistenţă o îndulcire a cerinţelor de naturalizare, care au fost modificate anul trecut.

Albert Saritov are 30 de ani, este de origine cecenă şi a câştigat medalia de bronz la lupte libere, Campionatele Mondiale din 2011. Katerina Sassa și Katerina Jidacevska sunt, de asemenea, luptătoare. Katerina Sassa are 24 de ani și a concurat la 75 de kilograme, în timp ce compatrioata sa, Katerin Jidacevska, are 22 de ani și e la categoria 58 kilograme. „Ei chiar ne pot aduce medalii la Jocurile Olimpice de la Rio„, spune Răzvan Pîrcălabu, preşedintele Federaţiei Române de Lupte.