Guvernul scade de cinci ori plafonul pentru plățile cash. Proiectul este în dezbatere publică

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de lege care reduce drastic limita maximă a sumei pe care o pot plăti în numerar categorii precum PFA-uri sau persoanele juridice.

26 sept. 2023, 08:57
Guvernul scade de cinci ori plafonul pentru plățile cash. Proiectul este în dezbatere publică

Conform proiectului de ajustare fiscală, scade de la 5.000 de lei la 1.000 de lei de persoană suma maximă zilnică pe care o pot plăti în numerar următoarele categorii: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane.

Dacă proiectul va intra în vigoare în această formă, persoanele enumerate mai sus vor putea efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană, față de 5.000 de lei de persoană cum se specifică acum în Legea 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

De asemenea, conform proiectului, încasările efectuate de către magazinele de tipul cash and carry precum Metro sau Segros de la persoanele juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale, liber profesioniști etc se vor limita la 2.000 lei zilnic, pe o persoană. Acum, plafonul zilnic este de  10.000 lei de la o persoană.

Totodată,  plățile în numerar către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, se pot face în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei, față de 10.000 de lei cât este plafonul acum.

Citește și: Tichete de masă 2024, vouchere de vacanţă 2024. Schimbare de ultimă urmă la Guvern, ajutorul se plăteşte pe carduri restricţionate

Conform proiectului, vor fi interzise și încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei ( față de 5.000 de lei acum) și, respectiv, de 2.000 lei ( față de 10.000 de lei acum), în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Persoanele juridice, PFA-urile etc pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Nu în ultimul rând,  plățile în numerar către  persoanele juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană ( vs 5.000 de lei cât este prevăzut acum), dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi ( vs 10.000 de lei cât este prevăzut acum).

Plățile cash din avansuri spre decontare vor fi limitate la 1.000 lei zilnic, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.  Acum, plafonul este de 5.000 de lei.

Citește și: Taxa pe lux, varianta finală pe care Ciolacu își asumă răspunderea. Cât vor plăti în plus bogații României