Guvernul schimbă iar administratorul companiilor Transelectrica şi Transgaz. Le mută la Ministerul Economiei

Publicat: Miercuri, 17 Decembrie 2014 18:07 // Actualizat: Miercuri, 17 Decembrie 2014 18:07 // Sursa: romaniatv.net

Structura de acţionariat a companiilor Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) a fost din nou schimbată de către Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a Ministerului Economiei, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Foto: www.cronicaromana.ro

Transferul celor două companii de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei a fost aprobat de Guvern prin ordonanţa care reglementează structura noului Cabinet.

"Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora. Până acum, Departamentul pentru Energie, care deţine acţiunile statului la cele două companii, se afla în subordinea Ministerului Economiei, astfel că atribuţiile de administrare au fost încredinţate SGG. Acum, prin formarea a două ministere distincte, al Economiei şi, respectiv, al Energiei, cele două companii pot fi transferate la Ministerul Economiei", au explicat sursele citate.

Transgaz şi Transelectrica, unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, şi-au schimbat de mai multe ori acţionarii în ultimii ani. La începutul lunii februarie, cele două companii au fost preluate de SGG (condus de PSD) de la Ministerul Finanţelor (condus atunci de PNL). Anul trecut, cele două companii erau controlate de Ministerul Economiei.

Transferul Transelectrica şi Transgaz la Secretariatul General al Guvernului a fost argumentat prin faptul că Ministerul Finanţelor, în calitate de reglementator al viitorului sistem de redevenţe, nu mai poate fi şi administrator al acestor companii.

În martie anul trecut, cele două companii au fost trecute de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.

Statul deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
actionar acţionariat guverv ministerul economiei participaţii SGG transelectrica Transgaz
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 dec 18:34
...nou schimbată de către Guvern, prin transferul acestora din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a …read more ...
1
EUR
4.8426
RON
31 May
noapte 10 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H