Guvernul sirian protestează la ONU, împotriva rebelilor: Militarii noştri au fost gazaţi

Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat că zeci de militari sirieni au inhalat gaze toxice şi a cerut ONU să ancheteze aceste noi incidente "odioase", relatează AFP, citată de Mediafax.

29 aug. 2013, 09:28
Guvernul sirian protestează la ONU, împotriva rebelilor: Militarii noştri au fost gazaţi

Bashar Jaafari, ambasadorul sirian la ONU, i-a cerut secretarului general al Organizaţiei, Ban Ki-moon, să prelungească misiunea echipei de experţi ONU, care se află în prezent în Siria pentru a investiga un presupus atac chimic al forţelor siriene comis în apropiere de Damasc pe 21 august.

Potrivit ambasadorului, „zeci” de militari sirieni au fost trataţi în spitale după incidentele care au avut loc pe 22, 24 şi 25 august, la periferia Damascului. El nu a oferit detalii suplimentare.

Citeşte şi Vladimir Putin şi Hassan Rohani consideră „inacceptabilă” folosirea armei chimice

Bashar Jaafari a făcut aceste declaraţii în momentul în care ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate discutau cu uşile închise un proiect de rezoluţie britanic care justifica o lovitură militară împotriva regimului sirian.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq, a anunţat că ONU încă nu a primit o scrisoare oficială din partea Damascului în acest sens. El a reamintit că „prioritatea” anchetatorilor ONU este să clarifice incidentul de pe 21 august, la Ghouta, la periferia Damascului, şi nu a exclus că aceştia ar putea să treacă apoi la alte locuri.

El a precizat că ONU nu a cerut prelungirea perioadei iniţiale de 14 zile, cât ar urma să dureze misiunea de anchetă şi care expiră în acest weekend.

Anchetatorii „îşi continuă munca (…), ei vor pleca atunci când vor avea sentimentul că şi-au încheiat misiunea”, a declarat Farhan Haq. Decizia de a părăsi Siria „se află în mâinile şefului de echipă”, doctor Aake Sellström.

Experţii ONU au nevoie de patru zile pentru a-şi finaliza munca la faţa locului, a declarat miercuri secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Citeşte şi Imagini SFÂŞIETOARE. Un sirian îşi regăseşte copilul pe care îl credea mort în atacul cu arme chimice