Guvernul spaniol anunţă SUSPENDAREA autonomiei Cataloniei

Publicat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 11:54 // Actualizat: Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 16:43 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul spaniol a început sâmbătă o reuniune extraordinară pentru a analiza pașii în vederea suspendării autonomiei Cataloniei, o regiune ai cărei lideri amenință că vor declara independența, relatează DPA.

UPDATE - Rajoy anunţă aplicarea articolului 155, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei şi instituirea controlului direct al Guvernului de la Madrid. Carles Puigdemont va face o declaraţie la ora 22.00

"Articolul 155 este constituţional. Se aplică doar în circumstanţe excepţionale. În această ocazie nu s-a putut şi aplicăm articolul 155 pentru că niciun Guvern din nicio ţară democratică nu poate accepta să se încalce legea şi să se impună şi alte criterii. Acesta este motivul pentru care am pus în aplicare acest articol", a spus Rajoy.

Rajoy a spus că aplicarea articolului 155 are patru obiective: garantarea legalităţii, revenirea la normalitate, revenirea economică şi desfăşurarea de alegeri în situaţie de normalitate.

Măsurile care vor fi solicitate Senatului sunt următoarele: "încheierea mandatului preşedintelui regiunii, a vicepreşedintelui şi a consilierilor." "Ministerele îşi vor asuma responsabilitatea", a adăugat Rajoy.

El ar vrea desfăşurarea cât mai rapidă de alegeri, în următoarele şase luni.

Măsurile cerute de Rajoy trebuie puse în aplicare de Senatul spaniol, votul fiind programat la 27 octombrie.

Conform articolului 155, Guvernul de la Madrid va cere Senatului aprobarea pentru destituirea întregului Guvern catalan, conducerea urmând să fie asigurată de ministerele respective, Parlamentul regional îşi va menţine funcţia reprezentativă, dar nu va putea alege un candidat şi nici nu va putea lua iniţiative contra Constituţiei.


Premierul Mariano Rajoy urmează să poarte discuții cu privire la activarea articolului 155 din Constituția spaniolă care permite guvernului central să suspende autonomia unei regiuni dacă aceasta nu își îndeplinește obligațiile față de stat. Pentru activarea articolului 155 este necesară aprobarea Senatului.

Spania a avertizat că va declanșa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituției, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenințat că parlamentul regional ar putea să voteze o declarație oficială de independență dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri, menționează Reuters.

Catalonia nu și-a declarat independența, dar o va face totuși, dacă Madridul își continuă "represiunea", în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7432
RON
21 Sep
noapte 8 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H