Guvernul spaniol a recunoscut o legătură între un depozit de gaze şi seria de cutremure din Castellon

Ministrul spaniol al industriei, José Manuel Soria, a declarat că, potrivit geologilor, ar putea să existe o legătură directă între depozitul de gaze din magazia subterană de pe costa mediteraneană din Castellon şi cutremurele de mică intensitate semnalate în urmă cu câteva zile în această zonă.

03 oct. 2013, 14:20
Guvernul spaniol a recunoscut o legătură între un depozit de gaze şi seria de cutremure din Castellon

Peste 300 de seisme s-au înregistrat în zonă de la începerea Proiectului Castor, ce constă în construirea pe coasta mediteraneană din Castellon a unui depozit subteran de gaze naturale care să garanteze furnizarea unei treimi din consumul naţional cu această sursă de energie pe o perioadă de 50 de zile, transmite Agerpres.

Înmagazinarea gazelor ar putea sta la originea acestor seisme, dar nu există încă o certificare ştiinţifică în acest sens. Experţii sunt cei care vor trebui să determine acest lucru„, a declarat ministrul Soria unui post de radio.

Săptămâna trecută, după ce s-a înregistrat un seism cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter, Ministerul Industriei a ordonat încetarea activităţilor la Proiectul Castor până la aflarea mai multor date pe această temă.

Potrivit unor geologi, mişcările seismice de pe coasta Castellon sunt un fenomen denumit seismicitate, indus de proiectul de înmagazinare a gazelor, în contextul creşterii preocupării în regiune şi al denunţurilor unor grupuri ecologiste. Seismul cel mai relevant a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter.

Înmagazinarea se realizează prin injectarea gazului în rocile calcaroase, care funcţionează ca un burete absorbind fluidul prin pori. Rocile acumulează energie în mod natural prin procesul de dinamică al Pământului, care se eliberează apoi prin unde seismice.