Guvernul spaniol îşi retrage controversatul proiect de lege privind avortul

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy (de dreapta) a anunţat marţi că îşi retrage proiectul de lege, foarte controversat, privind avortul, proiect din care făcuse una din marile sale promisiuni electorale, dar care a suscitat numeroase critici, inclusiv în tabăra sa conservatoare, relatează AFP.

23 sept. 2014, 15:57
Guvernul spaniol îşi retrage controversatul proiect de lege privind avortul

Guvernul spaniol îşi retrage controversatul proiect de lege privind avortul. Acest proiect, care modifica precedenta lege adoptată în 2010 de către guvernul socialist, reducea considerabil dreptul la avort în Spania, inclusiv în cazurile de malformaţie a foetusului.

”Guvernul a făcut cele mai mari eforturi în încercarea de a ajunge la cel mai bun consens posibil”, a declarat Rajoy în faţa jurnaliştilor. ”Vom continua să studiem formule care permit obţinerea unui acord mai bun privind reforma. Dar, în acest moment, cred că am luat decizia cea mai raţională”, a adăugat şeful guvernului spaniol.

Guvernul Rajoy adoptase în decembrie 2013 proiectul, care nu autoriza avortul decât în caz de pericol dovedit pentru viaţă sau pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii, sau după un viol, dar excludea cazurile de malformaţie a foetusului ca motiv valabil.

Legea, care a suscitat proteste în tabăra stângii, dar şi o puternică rezistenţă până în cadrul Partidului Popular (PP, conservator), al premierului Rajoy, nu a fost însă prezentată în parlament, unde conservatorii dispun totuşi de o majoritate absolută.

”Este o lege complicată, sensibilă din punct de vedere social”, recunoştea vineri Soraya Saenz de Santamaria, ”numărul doi” în ierarhia executivului spaniol. ”Guvernul doreşte să lucreze pentru a ajunge la un consens cât mai larg posibil”, a adăugat ea.

Legea actuală autorizează avortul până la 14 săptămâni de sarcină pentru toate femeile.