Guvernul, SURPRINS că legea privind emiterea ordonanțelor pe timpul vacanței parlamentare nu a trecut în forma completă

Guvernul se arată surprins de faptul că proiectul de lege privind abilitarea de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare nu a trecut în Parlament în forma completă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

22 iun. 2016, 13:39
Guvernul, SURPRINS că legea privind emiterea ordonanțelor pe timpul vacanței parlamentare nu a trecut în forma completă

„Observația este și s-a făcut inclusiv de către premier că se cer de la acest Guvern reforme, inclusiv de către parlamentari, dar pe de altă parte se pun limitări în ceea ce privește ce poate face acest Guvern și anume ordonanțele pe timpul verii. Așadar, e surprinzător pentru Guvern că legea de abilitare nu a trecut în forma completă și altceva nu poate face Guvernul în acest moment. (…) Până la urmă, ordonanțele ajungeau tot în Parlament, de asta e surprinzător„, a spus Liviu Iolu.

Întrebat dacă Executivul acceptă această situație, Iolu a răspuns: „Nu există altă soluție. Guvernul acceptă situația, dar se arată surprins de faptul că oricum ordonanțele pe care le-ar fi dat pe timpul verii ajungeau în Parlament”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, cu 64 de amendamente. Pentru proiectul de lege au votat 219 deputați.

Din proiectul de lege, în Comisia juridică, au fost eliminate în totalitate capitole referitoare la justiție, cultură și administrarea patrimoniului protocolului de stat. În schimb, Comisia juridică a adoptat amendamentele prin care Guvernul va putea emite ordonanțe privind rectificarea bugetară pe anul 2016, completarea OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 — 2020.

Guvernul va putea emite ordonanțe pentru unele măsuri de reorganizare a CNADNR, înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere, precum și unele măsuri în domeniul transporturilor. La capitolul Sănătate, Executivul va putea emite ordonanțe pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane.

Proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară sunt finanțe publice și economie, dezvoltare regională și administrație publică, sănătate, afaceri interne, justiție, cultură, fonduri europene, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, comunicații și societate informațională.

Senatul a respins, marți, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară, fiind înregistrate 25 de voturi ‘pentru’, 8 abțineri și 77 de voturi împotrivă.