VOUCHERELE elevilor nu au luat notă de trecere la rectificare. Guvernul taie un miliard de lei de la Educaţie

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat tăierea a peste 1 miliard de lei de la Educație la prima rectificare bugetară de anul acesta. Șefa guvernului a pus rectificarea negativă pe seama execuției bugetare slabe din prima jumătate a anului și a declarat că ”dacă întârzierile vor fi recuperate, vom reveni cu fonduri la a doua rectificare”.

12 aug. 2019, 12:17
VOUCHERELE elevilor nu au luat notă de trecere la rectificare. Guvernul taie un miliard de lei de la Educaţie

”Educația va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42,4% față de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare.

Vom continua programele începute în Educație, inclusiv cel privind rechizitele școlare pentru copiii din familiile cu venituri reduse.

Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetul Ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, sunt analizate cheltuielile de personal care au fost supraestimate inițial. Fondurile prevăzute după rectificare asigură plata salariilor până la sfârșitul anului, a titlurilor executorii și aplicarea legii numărul 85/2016.”

Deși premierul Dăncilă a anunțat că programul „Merg la școală” nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la finalul acestui an, de fapt Guvernul nu i-a acordat nicio șansă. Edupedu.ro a scris că programul de vouchete de 250 de lei pentru rechizite, pentru fiecare elev, fusese pus în dezbatere, dar retras după doar două zile, fără nicio explicație. Potrivit surselor noastre, proiectul ar fi fost retras la cererea ministerului Finanțelor, din lipsă de fonduri. Programul fusese promis pentru anul școlar 2019-2020 de Guvern încă din februarie, de la aprobarea bugetului în Parlament.

Reamintim că alocarea fondurilor suplimentare pentru Educație, decisă încă din februarie acest an, a fost promovată politic de PSD și de Guvern prin toate comunicatele și prin toate vocile partidului. Față de bugetul inițial, de 30,9 miliarde lei, din care salariile reprezentau 20,6 miliarde lei, rectificarea reprezintă 3,33%.

Rectificarea vine cu doar o lună înaintea începutului de an școlar: Deocamdată Educația nu are ministru și nu va avea ghiozdan cu rechizite, tabletă sau clasă nouă, potrivit  unei analize Edupedu.ro.