Guvernul Theresei May a trecut cu succes un test important ce prevedea măsuri de austeritate

Guvernul condus de Theresa May, slăbit după alegerile legislative de la 8 iunie, a trecut cu succes, miercuri seară, primul său test în Parlamentul britanic obținând respingerea unui amendament al opoziției asupra măsurilor de austeritate.

29 iun. 2017, 05:38
Guvernul Theresei May a trecut cu succes un test important ce prevedea măsuri de austeritate

În total, 323 de deputații au votat împotriva acestui amendament, iar 309 l-au susținut, ceea ce aproape corespunde noului raport de forțe din Camera Comunelor unde conservatorii (317 mandate) au o scurtă majoritate cu sprijinul a zece reprezentanți ai partidului unionist nord-irlandez DUP. Acest prim rezultat este mai degrabă încurajator pentru premierul Theresa May, în ajunul unui vot de încredere în parlament.

Conservatorii au reușit să încheie în ultima clipă, luni, un acord cu DUP care, în schimb, a obținut de la guvern promisiunea unei finanțări suplimentare de un miliard de lire (1,1 miliarde de euro) în favoarea Irlandei de Nord.

Amendamentul prezentat de Partidul Laburist cerea revenirea asupra tăierilor din bugetul poliției și pompierilor și revalorizarea salariilor din sectorul bugetar care progresează mai puțin decât inflația de mai mulți ani.

Labour, care a obținut un rezultat neașteptat la legislative cu un program ancorat la stânga, spera să obțină profit de pe urma îngrijorărilor din rândul conservatorilor, preocupați de lipsa de popularitate a politicii de austeritate pe care o aplică din 2010.

Citeşte şi UE primeşte cu răceală planul guvernului britanic pentru cetăţenii europeni

Potrivit unui studiu publicat miercuri de Centrul național de cercetări sociale, 48% din populație este favorabilă unei majorări a impozitelor pentru a crește investițiile publice, cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu. Ministrul de Finanțe, Philip Hammond, a recunoscut după scrutinul de la 8 iunie că electoratul „s-a săturat să strângă centura”.

Miercuri, o sursă din Downing Street a vorbit despre o posibilă relaxare, indicând că s-ar putea revizui în creștere salariile din sectorul bugetar. Mai târziu, o purtătoare de cuvânt a guvernului a nuanțat, totuși, aceste afirmații declarând că politica executivului nu s-a modificat. Nicio decizie nu este așteptată înainte de votarea bugetului, prevăzută în toamnă.

„Nu puteți avea securitate fără costuri. Este evident că tăierile bugetare care ne-au afectat serviciile de urgență timp de șapte ani ne-au redus securitatea”, a declarat liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn. El a apreciat că tăierile bugetare au jucat un rol în incendiul de la Grenfell Tower — declanșat la 14 iunie la Londra—, soldat cu cel puțin 80 de morți.