Guvernul turc nu a jucat niciun rol în ARESTAREA JURNALIŞTILOR britanici

Guvernul turc nu a jucat 'niciun rol' în arestarea celor doi jurnaliști britanici acuzați de 'terorism' și 'nu este mulțumit' de decizia tribunalului de a-i încarcera, a dat asigurări, marți, o sursă guvernamentală.

01 sept. 2015, 17:16
Guvernul turc nu a jucat niciun rol în ARESTAREA JURNALIŞTILOR britanici

‘Nu suntem mulțumiți de faptul că au fost arestați. Aceasta este o procedură judiciară, guvernul nu a jucat niciun rol în arestarea lor’, a declarat această sursă pentru AFP. ‘Aceasta nu este o măsură menită să-i împiedice pe jurnaliști să-și facă munca’, a continuat sursa, subliniind totodată că mass-media străine ar trebui să fie acreditate în mod corespunzător ‘pentru a evita acest gen de probleme’.

Un tribunal turc a dispus luni plasarea în detenție până la proces a doi jurnaliști britanici care lucrau pentru Vice News, arestați săptămâna trecută în timp ce relatau despre violențele dintre forțele de securitate turce și rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul majoritar kurd al Turciei.

Citeşte şi Doi reporteri britanici şi un interpret, acuzaţi în Turcia că au conlucrat cu TERORIŞTII

Cei doi reporteri și traducătorul lor au fost acuzați de un tribunal din Diyarakir (sud-est) de ‘participare la activități teroriste’ în favoarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI), potrivit Agerpres.

Vice News a dezmințit categoric aceste acuzații, calificându-le drept ‘nefondate’ și beneficiind de susținerea mai multor organizații neguvernamentale de apărare a libertății presei.

Arestarea acestor doi jurnaliști survine în condițiile în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat în mod regulat că exercită presiuni asupra presei, pentru a-i reduce la tăcere pe criticii regimului său, notează AFP.