Guvernul ungar, noi măsuri pentru a intimida societatea civilă

Guvernul ungar a decis aplicarea unei noi măsuri pentru a intimida societatea civilă, titrează Human Rights Watch.

11 sept. 2014, 13:56
Guvernul ungar, noi măsuri pentru a intimida societatea civilă

„În dimineaţa zilei de luni, 12 ofiţeri de poliţie au operat raiduri la două sedii de organizaţii non-guvernamentale din Budapesta. Cele două grupuri, Ökotárs şi Demnet, fac parte dintr-un consorţiu format din patru ONG-uri care administrează banii donaţi din alte ţări pentru organizaţiile societăţii civile din Ungaria”, se arată în articolul Human Rights Watch.

Poliţia ar fi interzis angajaţilor organizaţiei să folosească telefoanele mobile cât timp poliţia se afla în incintă şi a confiscat laptopurile şi serverele din sediu. Surse din poliţie susţin că motivul pentru organizarea raidului a fost „delapidare şi activităţi financiare neautorizate” comise de „un autor necunoscut”.

Ca răspuns la aceste acţiuni, protestatarii s-au adunat ulterior în faţa sediului Ökotárs din Budapesta.

Mai mult, în luna mai, guvernul ungar a comandat controale fiscale surpriză asupra ONG-urilor vizate astăzi, alături
de un al treilea membru al consorţiului, sub pretextul acuzaţiei că Norvegia că intervine în politicile sale interne prin finanţarea unor ONG-uri din ţară.

Ökotárs a fost iniţial acuzată de a avea „legături strânse” cu partidul politic din opoziţie. ONG-ul şi organizaţiile cărora le-au fost acordate donaţii au fost ulterior investigate de guvernul ungar pentru suspiciuni de „fraudă organizată”.

Human Rigths Watch susţine că acestea sunt alte dovezi care confirmă alunecarea Ungariei pe o pantă autoritară.

Aceste acţiuni au apărut în editoriale din New York Times şi Washington Post, deşi Europa pare a fi în continuare mulţumită.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi‑a exprimat neîncrederea în grupurile sprijinite de Norvegia. El susţine că organizaţiile societatăţii civile care primesc bani din ţări străine sunt agenţi ai puterilor externe.

“Nu ne confruntăm cu membri ai societăţii civile, ci cu activişti politici plătiţi care încearcă să îndeplinească interesele străinilor în Ungaria“, a spus Orban în iulie.

Fondurile norvegiene sunt distribuite şi în România, inclus prin intermediul Fundaţiei pentru Parteneriat, Miercurea Ciuc (unul dintre principalii finanţatori ai ONG-urilor din campania Salvaţi Roşia Montană).