Guvernul ungar sfidează Uniunea Europeană şi riscă sancţiuni pentru încălcarea valorilor fundamentale

Guvernul ungar a adoptat luni un ton sfidător la adresa Uniunii Europene, cu două zile înaintea unui vot în Parlamentul European care ar putea duce la sancţiuni împotriva Budapestei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE.

10 sept. 2018, 19:03
Guvernul ungar sfidează Uniunea Europeană şi riscă sancţiuni pentru încălcarea valorilor fundamentale

Opoziţia acuză guvernul naţionalist condus de Viktor Orban de erodarea instituţiilor democratice, obstrucţionarea presei critice şi marginalizarea sectorului neguvernamental.

Controversa va cunoaşte un nou episod miercuri, când eurodeputaţii vor decide dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept. Membrii PE vor supune la vot un raport elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată ”un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene” şi cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE, potrivit Agerpres.

Procedura care priveşte acest articol, invocat deja în cazul Poloniei, ar putea duce în final la privarea Ungariei de dreptul său de vot în Consiliul UE şi Consiliul European, cu condiţia unui vot unanim în acest sens al celorlalte state membre. Potrivit ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, raportul Sargentini reprezintă o ‘colecţie de minciuni’. ”Raportul este un atac jignitor asupra Ungariei – o încercare de răzbunare pentru că Ungaria îşi protejează frontierele şi nu este dispusă să preia migranţi ilegali”, a afirmat Szijjarto luni, la Budapesta.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, i-a acuzat pe europarlamentarii liberali şi de stânga că desfăşoară o ‘vânătoare de vrăjitoare’ menită să reducă la tăcere poziţia Budapestei în chestiunea migraţiei, potrivit Agerpres.

Premierul Viktor Orban va participa marţi la dezbaterea din Parlamentul European, înaintea votului ce va fi dat miercuri. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, conservatorul german Manfred Weber, i-a transmis şefului executivului ungar că va lua poziţie împotriva Ungariei dacă nu răspunde îngrijorărilor UE faţă de încălcarea valorilor democratice în ţara sa. ‘Dacă acest lucru nu se întâmplă, noi în PPE trebuie să spunem: ‘Valorile noastre nu sunt negociabile’. Guvernul ungar urmează în prezent o cale care îi îngrijorează pe mulţi’, a mai spus liderul grupului PPE.