Guvernul va continua programele „Rabla clasic” şi „Rabla plus”. Românii vor putea accesa şi „Rabla pentru electrocasnice”

Guvernul a aprobat, vineri, bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, permiţând astfel continuarea unor programe guvernamentale precum 'Rabla clasic' şi 'Rabla plus'. Programul Rabla va beneficia în acest an de suma de 322 milioane de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 35.000 de persoane fizice şi juridice vor putea să achiziţioneze o maşină nouă. Potrivit premierului Viorica Dăncilă, cetăţenii vor putea accesa şi în 2019 programul 'Rabla pentru electrocasnice', prin care se oferă stimulente financiare în valoare totală de 40 milioane de lei pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi, cu consum redus de energie.

29 mart. 2019, 07:28
Guvernul va continua programele „Rabla clasic” şi „Rabla plus”. Românii vor putea accesa şi „Rabla pentru electrocasnice”

„Vă informez că au fost adoptate de Guvern sumele pentru proiecte de interes de naţional. La Programul Rabla suma este de 322 milioane de lei. Asta înseamnă că aproximativ 35.000 de români vor putea să îşi achiziţioneze o maşină nouă şi nu numai persoanele fizice, dar şi persoanele juridice vor putea să acceseze Programul Rabla”, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la finalul şedinţei de Guvern, citată de Agerpres.

Ea şi-a exprimat speranţa că în jur de 5 – 6 aprilie va fi lansat Programul Rabla clasic, pentru care prima de casare va fi de 6.500 de lei.

„Continuăm şi anul acesta reînnoirea parcului auto cu maşini nepoluante, maşini 100% electrice sau hibrid plug in sau hibrid, pentru care Guvernul a adoptat suma de 93 milioane de lei, buget care va putea să fie accesat atât de persoanele fizice, cât şi juridice”, a spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a precizat că au fost aprobate şi sumele necesare pentru montarea de celule fotovoltaice.

„Suma aprobată astăzi de Guvern pentru Fondul de mediu este de aproximativ 600 de milioane de lei, echivalentul a 120 de milioane de euro. Dorim să lansăm acest proiect chiar pe data de 1 mai, astfel încât românii care doresc să îşi monteze celule fotovoltaice să poată să beneficieze de acest program”, a afirmat ministrul.

Ea a precizat că Programul Rabla pentru electrocasnice va fi completat anul acesta şi pentru televizoare şi alte echipamente.

Ministrul Mediului a indicat că au fost aprobate şi sumele privind închiderea unor depozite de deşeuri.

„În bugetul aprobat există suma de 142 milioane de lei şi în viitorul imediat următor toate municipalităţile care au astfel de depozite şi sunt în procedura de infringement să poată să îşi depună dosarul de finanţare la AFM, astfel încât în timpul cel mai scurt, conform procedurilor de închidere, să putem să scăpăm de această procedură de infringement”, a spus Gavrilescu.

De asemenea, ea a arătat că pentru campania naţională de colectare a deşeurilor municipale şi din ambalaje a fost aprobată suma de 25 de milioane de lei.

„Campania de conştientizare, informare şi educare a cetăţenilor o să fie începută imediat după ce licitaţia o să fie încheiată”, a susţinut ministrul Mediului.

Gavrilescu a menţionat că Guvernul a aprobat, prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului de mediu, şi suma necesară pentru ca societăţile comerciale care doresc să acceseze bani în ceea ce priveşte reciclarea să poată să îşi depună proiecte conform ghidului de finanţare.

„Sunt şi ghiduri de finanţare lansate şi sunt în plină desfăşurare privind finanţarea staţiilor de reîncărcare pentru autovehiculele electrice sau hibrid”, a mai spus ea.

Ministrul Mediului a arătat că până la 30 iunie vor fi restituite toate sumele pentru taxa auto.

„În bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului de mediu avem prinsă şi suma pentru restituire”, a afirmat Graţiela Gavrilescu, precizând că până în 30 iunie vor fi restituiţi toţi banii pentru taxa auto.

 

Ştirea iniţială:

„La propunerea Ministerului Mediului aprobăm astăzi bugetul Administrației Fondului pentru Mediu, principala sursă de finanțare guvernamentală pentru programe și proiecte destinate protecției mediului.

Românii așteaptă lansarea programelor de mediu și iată că, odată cu aprobarea Bugetului, acestea pot începe.

Vom continua așadar cel mai longeviv program guvernamental, Rabla Clasic, care anul acesta se află la a 15-a ediție. Prin bugetul alocat de 322 milioane lei, aproximativ 35.000 de români vor avea posibilitatea să își înlocuiască mașinile mai vechi de 8 ani cu unele noi, puțin poluante.

Continuă și Programul Rabla Plus, prin care finanțăm achiziția de mașini electrice și hibrid, cu o sumă totală de 93 de milioane de lei. Vorbim despre un program de mare succes, care oferă cel mai consistent eco-voucher din Uniunea Europeană – aproximativ 10.000 de euro pentru mașini 100% electrice.

Stimulăm astfel tranziția către eco-mobilitate și construim în România o adevărată piață a vehiculelor ecologice”, a anunţat premierul Dăncilă.

Cetățenii vor putea accesa și în 2019 Programul „Rabla pentru electrocasnice”, „prin care se oferă stimulente financiare în valoare totală de 40 de milioane de lei pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi cu echipamente noi, cu consum redus de energie”, a precizat Dăncilă.

„Totodată, anul acesta vom lansa, în premieră, noul Program de instalare a echipamentelor fotovoltaice, prin care românii vor putea să își producă propria energie electrică și căldură, dar și să devină mici producători individuali de energie verde. Programul va beneficia de un buget de peste 600 milioane lei”, a mai anunţat şeful Guvernului.


loading...