Guvernul va reintroduce scutirile de taxe la şomajul tehnic, aplicate de Boc în perioada de criză

Patronii ai căror angajaţi sunt trimişi în şomaj tehnic cu suspendarea contractului de muncă vor fi scutiţi, pentru maximum 90 zile, de la plata contribuţiilor sociale, sistem care a mai fost aplicat de Guvernul Boc pe timp de criză şi care va fi reintrodus de actualul Cabinet până la 31 martie 2014.

11 iun. 2013, 16:26
Guvernul va reintroduce scutirile de taxe la şomajul tehnic, aplicate de Boc în perioada de criză

Patronii firmelor cu capital privat vor fi astfel scutiţi, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, a contribuţiei de asigurări pentru șomaj şi a contribuției de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Angajatorilor li se va impune însă să restituie imediat şi cu precădere contravaloarea tuturor scutirilor de la plata contribuţiilor sociale dacă efectuează concedieri colective în anul calendaristic în care au beneficiat de această facilitate, potrivit Mediafax.

VEZI ŞI Persoanele care refuză trei oferte de joburi ar putea rămâne fără ajutorul de şomaj

Prin derogare de la prevederile reglementărilor legale în vigoare, perioada de scutire de la plată a contribuțiilor sociale datorate va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj și în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

„În prezent, datorită (din cauza – n.r.) efectelor negative ale crizei economico-financiare, foarte mulți angajatori cu capital privat își întrerup sau își reduc temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fără încetarea raporturilor de muncă. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporarea activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Cu toate că activitatea este redusă sau întreruptă, angajatorii suportă un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuțiilor sociale aferente indemnizației plătită salariaților ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate temporar”, este explicaţia deciziei pregătite de Guvern.

Reintroducerea acestui sistem este argumentată prin necesitatea asigurării funcționării întreprinderilor cu capital privat pe timp de criză și a păstrării locurilor de muncă, având în vedere efectele negative ale crizei economice în ceea ce privește reducerea numărului de operatori activi pe piață, înăsprirea condițiilor de creditare și accesul încă limitat al întreprinderilor din România la creditare și garantare, precum și, în general, gradul scăzut de capitalizare a acestora, în scopul reducerii numărului falimentelor în special în rândul întreprinderilor mici și mijlocii și pentru asigurarea menținerii în vigoare a contractelor de muncă ale specialiștilor în perioadele cu activitate economică redusă.