Guvernul lansează un proiect prin care primarii care derulează proiecte cu fonduri europene să se poată împrumuta direct de la stat. Prin urmare, ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern decide că băncile sunt scoase, practic, din schema finanțării administrațiilor publice.
Comunitățile locale ce au nevoie de finanțare pentru derularea proiectelor europene vor putea să solicite împrumuturi din Trezorerie, în limita unei sume totale de 1,5 miliarde de lei, în baza unei ordonanțe de urgență aprobată miercuri de Guvern, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.
„Comunităţile locale pot solicita împrumuturi din Trezorerie. În sprijinul comunităţilor locale, care au nevoie de finanţare pentru derularea proiectelor europene, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care facilitează acordarea de împrumuturi în condiţii avantajoase. Astfel, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliarde lei.
Citește și : Vești proaste pentru români. Guvernul pregătește noi creșteri de taxe
Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale. E vorba inclusiv de instituţiile publice finanţate integral din bugetul local şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte”, arată Mihai Constantin.
Oficialul a adăugat că, în prezent, conform unei analize realizate de Ministerul Dezvoltării, sunt în curs de implementare „peste 14.300 de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile sau din programe naţionale”.
Valoarea cumulată a celor peste 14.300 de proiecte depășește 234 miliarde de lei și este necesară o cofinanțare de 20,4 miliarde de lei. Totuși, în cazul unora, Guvernul găsește cu greu o modalitate de a asigura finanțarea cheltuielilor neeligibile, a prefinanțării și/sau a cofinanțării.
În plus, există și posibilitatea refinanțării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venitul de privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului.
„Judeţele vor putea contracta cel mult 35 milioane de lei, municipiile reşedinţă de judeţ şi sectoarele municipiului Bucureşti – câte 30 de milioane de lei cel mult, municipiile – câte 20 de milioane de lei, iar oraşele şi comunele au plafoane nelimitate. Către ele, iată, se orientează preponderent acest mecanism de facilitare a cofinanţărilor aprobate de către Guvern”, a mai declarat Constantin.