Guvernul vrea să amâne cu un an returnarea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului

Ministerul Culturii a publicat pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se amână cu un an, până la 31 decembrie 2018, termenul de returnare a donaţiilor făcute de români pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi. Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro.

09 nov. 2017, 08:19
Guvernul vrea să amâne cu un an returnarea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului

În momentul de faţă este în vigoare HG 1016/2016, care prevede returnarea sumelor donate în contul Cuminţeniei Pământului până la 31 decembrie 2017. 

Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro, bani donaţi de români pentru cumpărarea statuii. Pentru că statul nu a putut contribui decât cu 5 milioane de euro, Guvernul Cioloş a iniţiat o campanie de subscripţie publică, pentru strângerea diferenţei până la 11 milioane de euro, suma negociată cu proprietarii statuii. Banii nu s-au strâns până la termenul stabilit, aşa că sumele donate trebuie returnate.

HG 106/2016 a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, cu termen de restituire a banilor până pe 31 decembrie 2017. Până spre finele lunii octombrie, nu a apărut nicio noutate privind restituirea banilor. Pe 25 octombrie, Ministerul Culturii a dat un comunicat prin care anunţa modalitatea prin care se vor returna aceşti bani, stabilind proceduri diferite în funcţie de tipul donaţiei: virament, transfer bancar, donaţie pe site-ul dedicat, SMS, mandat poştal etc.

După nici o săptămână, acelaşi minister publică pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care termenul de restituire a banilor este amânat cu un an, până pe 31 decembrie 2018.

Din nota de fundamentare şi introducerea ordonanţei, reiese că guvernul se află în imposibilitate tehnică de a returna banii şi că trebuie date nişte reglementări pentru identificarea instituţiei care va returna banii, stabilirea unor comisioane etc.

„Ținând cont de faptul că, lipsa unei reglementări privind suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a costurilor restituirii sumelor colectate pentru achiziționarea operei de artă Cumințenia Pământului, ar face imposibilă restituirea sumelor în condițiile H.G. nr. 1016/2016, considerăm ca se impune adoptarea de urgență a acestei reglementări.

Totodată, având în vedere complexitatea și noutatea reglementării prevăzute de H.G. nr. 1016/2016 (procedura de returnare a donațiilor în cazul în care nu se achiziționează opera de artă), precum și faptul că până în prezent nu a fost posibilă restituirea sumelor din cauza lipsei temeiului legal pentru plata comisionelor din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se impune prorogarea acestui termen, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanțe de urgență să se realizeze până cel târziu la data de 31 decembrie 2018″, se arată în Nota de fundamentare a OUG.

Ca atare, guvernul propune prelungirea termenului de restituire a banilor cu un an. Proiectul de ordonanţă este lansat în dezbatere publică.

HG 1016/2016

Art. 1 Sumele de bani colectate în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național (…) se restituie donatorilor integral din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului și/sau din conturile deschise la instituțiile de credit, până la data de 31 decembrie 2017, în condițiile, termenele și conform procedurii stabilite prin prezenta hotărâre.

Proiect OUG

Art. 1 Sumele de bani colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unul bun aparţinând patrimoniului cultural naţional (…) se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului.

La campania publică pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.