Guvernul vrea să amâne cu un an returnarea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului

Ministerul Culturii a publicat pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se amână cu un an, până la 31 decembrie 2018, termenul de returnare a donaţiilor făcute de români pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi. Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro.
Bogdan Păcurar
09 nov. 2017, 08:19
Guvernul vrea să amâne cu un an returnarea donaţiilor pentru Cuminţenia Pământului

În momentul de faţă este în vigoare HG 1016/2016, care prevede returnarea sumelor donate în contul Cuminţeniei Pământului până la 31 decembrie 2017. 

Suma care trebuie returnată este de 1,23 milioane de euro, bani donaţi de români pentru cumpărarea statuii. Pentru că statul nu a putut contribui decât cu 5 milioane de euro, Guvernul Cioloş a iniţiat o campanie de subscripţie publică, pentru strângerea diferenţei până la 11 milioane de euro, suma negociată cu proprietarii statuii. Banii nu s-au strâns până la termenul stabilit, aşa că sumele donate trebuie returnate.

HG 106/2016 a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, cu termen de restituire a banilor până pe 31 decembrie 2017. Până spre finele lunii octombrie, nu a apărut nicio noutate privind restituirea banilor. Pe 25 octombrie, Ministerul Culturii a dat un comunicat prin care anunţa modalitatea prin care se vor returna aceşti bani, stabilind proceduri diferite în funcţie de tipul donaţiei: virament, transfer bancar, donaţie pe site-ul dedicat, SMS, mandat poştal etc.

După nici o săptămână, acelaşi minister publică pe site un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care termenul de restituire a banilor este amânat cu un an, până pe 31 decembrie 2018.

Din nota de fundamentare şi introducerea ordonanţei, reiese că guvernul se află în imposibilitate tehnică de a returna banii şi că trebuie date nişte reglementări pentru identificarea instituţiei care va returna banii, stabilirea unor comisioane etc.

„Ținând cont de faptul că, lipsa unei reglementări privind suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a costurilor restituirii sumelor colectate pentru achiziționarea operei de artă Cumințenia Pământului, ar face imposibilă restituirea sumelor în condițiile H.G. nr. 1016/2016, considerăm ca se impune adoptarea de urgență a acestei reglementări.

Totodată, având în vedere complexitatea și noutatea reglementării prevăzute de H.G. nr. 1016/2016 (procedura de returnare a donațiilor în cazul în care nu se achiziționează opera de artă), precum și faptul că până în prezent nu a fost posibilă restituirea sumelor din cauza lipsei temeiului legal pentru plata comisionelor din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, se impune prorogarea acestui termen, urmând ca restituirea efectivă a sumelor donate conform prezentei ordonanțe de urgență să se realizeze până cel târziu la data de 31 decembrie 2018″, se arată în Nota de fundamentare a OUG.

Ca atare, guvernul propune prelungirea termenului de restituire a banilor cu un an. Proiectul de ordonanţă este lansat în dezbatere publică.

HG 1016/2016

Art. 1 Sumele de bani colectate în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național (…) se restituie donatorilor integral din contul de disponibilități deschis la Trezoreria Statului și/sau din conturile deschise la instituțiile de credit, până la data de 31 decembrie 2017, în condițiile, termenele și conform procedurii stabilite prin prezenta hotărâre.

Proiect OUG

Art. 1 Sumele de bani colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unul bun aparţinând patrimoniului cultural naţional (…) se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului.

La campania publică pentru achiziționarea operei sculptorului Constantin Brâncuși au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Îți fac direct dosar penal. ALERTĂ pentru șoferii care merg la RAR. Îți confiscă și mașina
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași! Explicația unui psiholog criminalist: „Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști”
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'