Guvernul vrea să construiască locuinţe cu 15% mai mici VIDEO

Vom trăi mai înghesuiţi ca pe vremea lui Ceauşescu. Guvernul vrea să construiască locuinţe cu 15 la sută mai mici decât până acum. Şi asta pentru că vrea creşterea numărului de locuinţe publice, care momentan reprezintă 2% din fondul imobiliar al ţării.

17 nov. 2016, 14:45
Guvernul vrea să construiască locuinţe cu 15% mai mici VIDEO

Guvernul vrea să reducă cu cel mult 15% suprafeţele minime obligatorii pe care orice locuinţă construită în România ar trebui să le aibă, conform legii locuinţei, însă doar în cazul locuinţelor de stat, potrivit planului de acţiune care însoţeşte Strategia Naţională a Locuirii.

Cu scopul creşterii numărului de locuinţe publice, care momentan reprezintă 2% din fondul imobiliar al ţării, guvernul vrea să modifice legea locuinţei, aflată în vigoare din 1996, în sensul actualizării standardelor minimale privind locuinţele publice. Rezultatul aşteptat este reducerea cu maxim 15% a suprafeţelor impuse de cadrul legal actual.

Planul face parte din Strategia Naţională a Locuirii, document întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Ministerul se află în faza definitivării strategiei şi supunerii ei hotărârii guvernului.

Banca Mondială a recomandat încă de anul trecut Guvernului României să modifice legea în sensul aplicării standardelor de spaţiu la dimensiunile minime ale camerelor şi nu la dimensiunea locuinţei, cum se întâmplă acum, şi asta pentru a permite ocupanţilor să-şi aleagă singuri dimensiunea spaţiului de care au nevoie.

În forma actuală, legea prevede că o familie formată din şase persoane trebuie să locuiască într-un spaţiu cu o suprafaţă construită de minim 144 mp, cu peste 50% mai mare decât standardul britanic, însă în realitate sunt astfel de familii care nu au nici 10 mp.

„În ceea ce priveşte spaţiul necesar pe persoană, de exemplu, pentru a respecta legea locuinţei, o familie de 6 persoane trebuie să aibă o locuinţă cu o suprafaţă de 144 mp, care trebuie să includă o baie şi o cameră cu duş separată. Mergând chiar mai departe, legea specifică numărul de rafturi, oglinzi şi bare pentru prosoape. Prin comparaţie, standardul adoptat în Londra pentru o familie compusă din şase persoane este de 92 mp“, se arată în raportul Băncii Mondiale prezentat guvernului, conform Capital.