Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat. Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: „Legal, nu se poate lucrul acesta”

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat marţi, despre scenariul impozitării titlurilor de stat, că legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate, a precizat Zegrean despre inclusiderea unei astfel de măsuri în angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Filip Stan
05 sept. 2023, 21:52
Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat. Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR:

Guvernul intenţionează, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, cu precizarea că vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.

EXCLUSIV. Marcel Boloş, despre taxe şi impozite noi: „Totul se decide în Coaliţie”
Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat.

„Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.

Astfel, potrivit draftului, se reduce de la 1% și 3% către 0,5% și 1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare.

„Veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate, determinate conform art. 94 și 95, pentru transferuri/operațiuni efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. (1), se impun prin reținere la sursă astfel:
a) în cazul titlurilor de valoare: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărei câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite și înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
b) în cazul operațiunilor cu instrumente financiare derivate: (i) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii; (ii) prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra fiecărui câștig din efectuarea de operațiuni cu instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii. Pentru determinarea perioadei în care au fost deținute se consideră că titlurile de valoare și instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeași ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieșit, pe fiecare simbol”, arată draftul de ordonanță.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR, despre impozitarea titlurilor de stat: Ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive

Augustin Zegrean a fost întrebat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, dacă Guvernul poate impozita titlurile de stat. ”Legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Nu poţi să revii asupra acestei situaţii, asta numai dacă te joci de-a statul”, a precizat fostul judecător.

El a arătat că şi în cazul angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe o astfel de măsură, ”voi fi impozitate doar cele care sunt impozitate de acum încolo, cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate”.

Anunţ important pentru românii cu pensii mai mici de 2000 de lei. Banii intră pe card în câteva zile

”Dacă vor face asta şi legea aprobată prin asumare poate fi atacată la CCR sau poate fi atacată de ei care deţin titluri de stat în momentul în care li se va reţine impozit pe banii aceia. Vor da statul în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. Ei se joacă cu Curtea, că poate nu atacă nimeni”, a spus Zegrean.

Despre decizia coaliţiei de a trece pachetul de măsuri fiscale prin angajarea răspunderii, Augustin Zegrean a afirmat că potţi să justifici prin faptul că este o metodă prevăzută de Constituţie dar nu se face exces, iar asta nu îi scuteşte nici de moţiune de cenzură nici de atac la CCR.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Cele 5 greșeli uriașe pe care le faci când mănânci banane. Puțini români știu aceste secrete. Medic Ancuța Leonte: „Crește brusc glicemia și insulina”
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Bancnotele care nu vor mai fi acceptate la BRD. Decizia vizează toate sucursalele din țară
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Extindere masivă în România. Lanțul de magazine care face angajări
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
ZODIA care trebuie să evite călătoriile până în luna iunie, potrivit faimoasei Cristina Demetrescu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Donald Trump salută "o posibilă zi mare". ”Voi continua să lucrez cu Rusia și Ucraina pentru pace”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat