Guvernul vrea să reducă rata de părăsire timpurie a şcolii

Extinderea educaţiei timpurii a copiilor şi reintegrarea în sistemul educaţional a persoanelor care au părăsit timpuriu şcoala, printr-un program denumit "A doua şansă", sunt măsuri gândite de Guvern pentru a reduce rata de părăsire timpurie a şcolii de la 17,3%, în 2013, la 11,3%, în 2020.

03 iun. 2015, 12:31
Guvernul vrea să reducă rata de părăsire timpurie a şcolii

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii, cu măsuri care urmează să fie implementate până în 2020, în scopul reducerii procentului tinerilor cu vârsta între 18-24 de ani care au finalizat cel mult clasa a opta şi nu urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională, potrivit Mediafax.

Obiectivul Strategiei este reducerea ratei de părăsire timpurie a şcolii cu şase procente, de la 17,3% în 2013 la 11,3% în 2020, atingând astfel ţinta asumată de România în cadrul Strategiei Europa 2020. În 2013, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 17,3%, ceea ce a plasat România pe locul al cincilea în Uniunea Europeană, singurele ţări cu o rată mai mare fiind Italia, Portugalia, Spania şi Malta.

Documentul conţine patru piloni şi şase programe reprezentative, care includ măsuri de prevenire, intervenţie şi compensare, identificate pe baza datelor concrete şi a exemplelor de bună practică din România şi din alte state, care şi-au dovedit eficienţa în prevenirea părăsirii timpurii a şcolii. De asemenea, Strategia îşi propune să asigure accesul fiecărui copil la o formă de învăţământ sau formare profesională cel puţin până la vârsta de 16 ani şi absolvirea clasei a X-a.