Hacker român condamnat la trei ani de închisoare în SUA

Un hacker român a fost condamnat joi la trei ani de închisoare pentru că a orchestrat o schemă prin care a furat date de identificare, inclusiv informații financiare și amprente, de la companii din Statele Unite, a anunțat procurorul statului american New Jersey, Paul J. Fishman, potrivit site-ului NJ.com.

23 sept. 2016, 17:05
Hacker român condamnat la trei ani de închisoare în SUA

În vârstă de 31 de ani, Mircea-Ilie Ispășoiu, din Drobeta-Turnu Severin, a pledat vinovat anterior în fața unei instanțe din Newark la acuzațiile de fraudă informatică și furt de identitate în formă agravată.

Ispășoiu, care a lucrat ca administrator de sistem la o mare instituție financiară din România din august 2011 până în februarie 2014, a spart rețelele de calculatoare ale unor retaileri, firme de securitate, clinici medicale și persoane private, furând nume de utilizator și parole, informații personale de identificare, dar și date de carduri de credit și de debit, conform procurorilor.

Hackerul a atacat de asemenea sistemele unei mari companii de securitate, care desfășura verificări ale istoricului persoanelor care aplicau pentru un job. Ispășoiu a sustras astfel informații despre aplicanți, inclusiv amprentele lor.

În afara celor trei ani de detenție, instanța l-a mai condamnat la încă trei ani de libertate condiționată și la plata unor despăgubiri de peste 900.000 de dolari. El a fost arestat în 2014 de autorităților române, în colaborare cu serviciile secrete americane.