Hackerul român „Guccifer” cere contopirea pedepselor din SUA şi România

Hacker român "Guccifer", arădeanul Marcel Lazăr Lehel, a cerut, marţi, Tribunalui Arad, contopirea pedepsei aplicate de instanţa americană cu pedeapsa aplicată de către instanţa din România.

07 mart. 2017, 08:45
Hackerul român „Guccifer” cere contopirea pedepselor din SUA şi România

Marcel Lazăr Lehel a apărut, marţi, în faţa Tribunalului Arad, în procesul în care cere deducerea perioadei cuprinse între martie – octombrie 2016, când a fost extrădat în SUA pentru ancheta în care era acuzat că a spart conturile de e-mail ale mai multor oficiali americani.

„Guccifer” a cerut, contopirea pedepsei cu închisoarea pronunţată de către un judecător din Alexandria, Virginia, SUA, cu pedeapsa de 7 ani pronunţă de către Tribunalul Bucureşti, într-un alt caz în care a fost condamnat pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor persoane publice din România.

Marcel Lazăr Lehel a depus în instanţă mai multe acte, inclusiv condamnarea în original pronunţată de către instanţa americană, arată Mediafax.

Procurorul DIICOT Arad a cerut instanţei să solicite Ministerului Justiţiei ca prin Departamentul de Cooperare Internaţională, să comunice oficial perioada de detenţie pe care Marcel Lazăr Lehel a petrecut-o cât timp a fost extrădat în SUA, dar şi ca decizia de condamnare din SUA să fie recunoscută de instanţele din România.

Conform legii, pedepsele pot fi contopite prin aplicarea unui spor la pedeapsa mai mare.

Avocatul lui Marcel Lazăr Lehel nu a fost prezent la şedinţă. Judecătoarea a decis ca următorul termen să fie pe data de 23 martie. Marcel Lazăr Lehel se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad în acest moment.

“Guccifer” a fost adus sub escortă, în octombrie 2016, din SUA în România.

Hackerul român a fost cel care a dezvăluit că Hillary Clinton a folosit în interes de serviciu un cont personal de e-mail pe durata mandatului de secretar de Stat şi a fost condamnat, pe 1 septembrie, la 52 de luni de închisoare de către un tribunal din statul american Virginia, conform Washington Post. Marcel Lehel Lazăr, cunoscut sub presudonimul de “Guccifer”, a fost extrădat în Statele Unite în anul 2014 şi a pledat vinovat în luna mai 2016 la acuzaţiile de furt de identitate şi acces neautorizat asupra unor computere.

Odată cu folosirea în interes de serviciu a unui cont personal de email pe durata mandatului de secretar de Stat de către, Hillary Clinton a încălcat reglementările federale privind corespondenţa oficială. Acest lucru a fost dezvăluit pentru prima dată de Macel Lehel Lazăr, condamnat la 4 ani şi 4 luni de închisoare de către judecătorul James C. Cacheris din statul Virginia.

Lazăr a recunoscut că a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni. Atacurile au vizat inclusiv celebrităţi, directori de afaceri şi personaje politice precum Sidney Blumenthal, un consilier cu care Clinton a corespondat folosind contul personal e-mail, confidenţi ai fostului preşedinte George W. Bush şi fostul secretar de stat Colin L. Powell. După ce a avut acces la conturile de email ale victimelor şi a aplicat diferite tactici inclusiv fraudă, furt de identitate şi hărţuire, Lazăr ar fi predat mass-media documentele furate.

În România, hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat, în iunie 2014, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale lui George Maior, ale Corinei Creţu şi ale unor vedere.