Hakuho, cel mai mare luptător de sumo din istorie se retrage din activitate, învins de Covid şi accidentări

Campionul la sumo Hakuho, care în cariera sa de douăzeci de ani a doborât aproape toate recordurile din această disciplină japoneză, a decis să se retragă din sport din cauza accidentărilor suferite la genunchi, informează AFP.

29 sept. 2021, 10:48
Hakuho, cel mai mare luptător de sumo din istorie se retrage din activitate, învins de Covid şi accidentări

Yokozuna – cel mai prestigios rang al sumoului – de origine mongolă Hakuho, în vârstă de 36 de ani, a dominat acest sport, câştigând un record de 45 de turnee în timpul carierei sale. Cu toate acestea, el a decis să pună capăt carierei sale, arată presa japoneză.

Chinuit de accidentări, participările sale la competiţii au devenit din ce în ce mai rare. Hakuho a evoluat până la capăt la doar trei turnee din 11, în ultimii doi ani, cu victorii la toate cele trei. Ultima sa participare datează din iulie, potrivit News.ro.

La început, restricţiile din pandemie au fost cele care i-au întrerupt rutina antrenamentelor şi a duelurilor, apoi Hakuho s-a îmbolnăvit de Covid. Şi-a revenit, dar n-a mai putut concura. Anul trecut, Marele Consiliu Yokozuna i-a dat un avertisment, după ce bărbatul din Ulan Bator (care a devenit cetăţean japonez în 2019) a ratat şase turnee consecutive: „Întoarce-te la luptă, altfel îţi luăm sceptrul”!

Uriaşul de 156 de kilograme a decis să renunţe, după ce a fost operat la genunchiul drept, la începutul anului 2021.

Tatăl său, Jigjidiin Monkhbat, un legendar luptător mongol şi medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 1968, ar fi dorit să joace baschet. La vârsta de 15 ani, însă, a vrut să se mute în Japonia, pentru a se dărui trup şi suflet „luptei zeilor”.

Citeşte şi: Şoc în Liga Campionilor: Sheriff Tiraspol a bătut Realul la Madrid! Messi, primul gol pentru PSG