HALUCINANT. Şi-a vândut soţia proxeneţilor. Avea cu ea un copil şi era şi însărcinată

Sunt răbdători, dispuşi să asculte şi să ajute, iar de cele mai multe ori sunt percepuţi ca nişte salvatori. Aceasta nu este descrierea unor oameni de bine, ci a traficanţilor de carne vie. Iar, aşa cum au povestit tinerele păţite, aceştia îşi vor găsi următoarea victimă în apropiere: poate să fie o verişoară, o vecină sau o copilă pe care-o vor convinge că s-au îndrăgostit.

23 oct. 2014, 08:13
HALUCINANT. Şi-a vândut soţia proxeneţilor. Avea cu ea un copil şi era şi însărcinată

Constanţa este, şi la ora actuală, unul dintre principalele judeţe de provenienţă a victimelor traficului de persoane, scrie cugetliber.ro. Bărbaţii ajung victime ale exploatării prin muncă – din disperarea de a face rost de bani pentru a-şi scoate familiile din nevoie, mulţi nu se mai informează cum trebuie cu privire la ofertele de muncă pe care le găsesc peste hotare.

Citeşte şi Româncele, cele mai căutate prostituate în bordelurile din Elveţia

Aşa se face că ajung sclavi într-un colţ obscur al unei ţări străine, fără bani, fără acte şi privaţi de posibilitatea de a lua legătura cu cei dragi. De exemplu, în prezent poliţiştii constănţeni desfăşoară cercetări cu privire la sesizarea primită de la 52 de bărbaţi care, anul trecut, au fost obligaţi să lucreze în agricultură, în Grecia.

Femeile, în schimb, ajung victime ale exploatării sexuale. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Centrul Regional Constanţa al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, anul trecut 19 constănţence au ajuns victime ale traficanţilor. Cele mai multe victime au avut un nivel scăzut de educaţie – abia dacă terminaseră gimnaziul, cele mai multe dintre ele! – şi au fost recrutate de cineva din anturajul lor.

Monstrul din spatele măştii de salvator

„Recrutorul urmăreşte cucerirea potenţialei victime, dorind să pară un partener, un iubit atractiv. În locul traficantului dur şi lipsit de scrupule apare tot mai des tipul «Loverboy», care se prezintă ca fiind protectorul, sprijinul moral şi afectiv de care victimele au nevoie, salvatorul victimei dintr-un prezent incert şi obscur: plecarea de acasă şi construirea unui viitor comun. Aceştia sunt descrişi de victime ca fiind persoane răbdătoare, dispuse să asculte şi care le oferă iluzia unor persoane generoase şi de încredere. De asemenea, metoda recrutării prin intermediul Internetului şi a reţelelor de socializare a devenit tot mai răspândită”, a declarat Sorin Bratu, coordonatorul centrului menţionat.

Citeşte şi Un proxenet a fost reţinut, după ce o fată pe care o ducea să se prostitueze s-a aruncat din maşină la vamă

Comunităţile din care fac parte cunosc îndeletnicirile traficantului de persoane. Aşa că, de cele mai multe ori, inclusiv victimele le ştiu. „Dar îşi spun mereu că lor nu li se poate întâmpla! Că respectivul pe ele le iubeşte. Celelalte au însemnat munca lui, iar ea este iubita! De fapt, şi celelalte au fost iubitele lui la început”, a subliniat specialistul.

Cât a cerut pentru mama copiilor lui

Maria a ajuns victimă a traficului de persoane când avea 24 de ani, iar cel care a vândut-o a fost chiar soţul ei. „Aveam 16 ani când l-am cunoscut. La început a fost foarte frumos, îmi oferea tot ce îmi doream. Dar pe măsură ce timpul trecea, s-a schimbat. Până am născut primul copil, deja se schimbase. După patru ani, când am rămas din nou însărcinată, mi-a spus să fac avort. M-a bătut, m-a înjurat, m-a insultat. Când nu am mai rezistat, am plecat la mama. După o vreme, când eram însărcinată în cinci luni, a venit să ne împăcăm. M-a convins să merg cu el într-un parc, să stăm de vorbă, doar noi doi. Tot drumul a vorbit la telefon, despre maşini, şi a spus la un moment dat că «maşina» este bine echipată. Nu am fost prea atentă, chiar am crezut că vorbea despre maşini. M-a dus pe un câmp, unde au venit şi alţi bărbaţi. Iar soţul meu m-a împins spre ei şi mi-a spus «Uite, ea este maşina!»”, a povestit femeia.

Soţul ei a vândut-o pentru 1.500 de euro, iar cei care au cumpărat-o au dus-o într-un apartament, unde au violat-o, au bătut-o, iar pentru a o ţine sub control, îi dădeau somnifere. „Îmi dădeau pastile să dorm. Mă păzeau tot timpul, mergeau cu mine inclusiv la toaletă”, a adăugat tânăra. Aceştia au vândut-o, în schimbul a 1.000 de euro şi o maşină. Pentru că sarcina era deja avansată şi se vedea, noii „proprietari” au decis că trebuie să scape de făt. Aşa că i-au tot dat pastile, pentru a-i provoca un avort. În ziua când se îndreptau spre Bucureşti, unde urma să aibă loc întreruperea sarcinii şi apoi plecarea din ţară, maşina în care se afla tânăra şi sechestratorii ei a fost trasă pe dreapta de un poliţist de la Rutieră. „A oprit maşina din cauza foliei întunecate de pe lunetă. La un moment dat, poliţistul a deschis uşa din spate a maşinii. Atunci, i-am spus să mă ia de acolo, că sunt sechestrată!”, şi-a amintit victima.

Aşa a scăpat tânăra, după două luni în care a fost sechestrată, chiar înainte să fie scoasă din ţară. Din păcate, copilul ei s-a născut cu grave probleme de sănătate. Pentru ca alte fete să nu aibă soarta ei, tânăra a participat la o campanie de prevenire iniţiată de Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Unde sunt duse la „produs”

Tinerele victime ale traficului de persoane au fost exploatate în cluburi, cele mai multe, în apartamente şi mai puţin pe stradă. Cele mai multe au fost exploatate sexual în ţară (86%), iar cele care au fost duse peste graniţă au ajuns în Germania, Anglia, Spania şi Irlanda.